Foto: AP/Scanpix

ASV vēstniecība Azerbaidžānā trešdien noraidījusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina apgalvojumus, ka Vašingtona atbalstījusi kaujiniekus Ziemeļkaukāzā.

"Mēs strikti noraidām šo izteikumu," AFP sacīja ASV vēstniecības Azerbaidžānā preses sekretārs. "Putina kunga ziņas būtiski atšķiras no mūsu un mūsu partneru ziņām."

"To mēs esam novērojuši dažādos jautājumos, tostarp pretraķešu aizsardzībā, Krimas aneksijas mēģinājumā, Krievijas karaspēka klātbūtnē Austrumukrainā un citos," atzina ASV pārstāvis.

Dokumentālajā filmā, kuru Krievijas nacionālā televīzija pārraidīja svētdien, Putins pārmeta ASV tiešus kontaktus un loģistikas atbalstu separātistu kaujiniekiem Krievijas nemierīgajā Ziemeļkaukāza reģionā.

Viņš apgalvoja, ka Krievijas specdienesti dokumentējuši "tiešus kontaktus" starp Ziemeļkaukāza kaujiniekiem un ASV drošības dienestiem Azerbaidžānā 2000.gadu sākumā.

Putins esot pastāstījis par to ASV prezidentam. Vārdā nenosauktais ASV prezidents esot solījis tiem "sadot".

Pēc desmit dienām Federālā Drošības dienesta (FDD) cilvēki esot saņēmuši vēstuli no Vašingtonas kolēģiem, kurā teikts, ka "mums ir un būs attiecības ar opozīcijas spēkiem Krievijā, un mēs uzskatām, ka mums ir tādas tiesības, un mēs tā rīkosimies arī turpmāk", filmā apgalvoja Krievijas prezidents.

Krievija pēc PSRSsabrukšanas ar Čečenijas separātistiem karoja divos karos. Lai arī galvenās kaujas operācijas Čečenijā beidzās 2000.gadā, Krievijas spēki gan tur, gan Ingušijā un Dagestānā joprojām piedzīvo sadursmes ar kaujiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!