Foto: stock.xchng

ASV ceturtdien noteica sankcijas pret četrām Irānas amatpersonām un piecām šīs valsts institūcijām par interneta un mediju cenzūru, paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulenda.

Viena no šīm amatpersonām ir Irānas sakaru ministrs Reza Tagipurs, kurš izdevis rīkojumus slāpēt starptautisko satelīttelevīziju raidījumus un ierobežot pieeju internetam.

ASV ir apņēmušās atturēt "Irānas valdību no 'elektroniska aizkara' veidošanas, kas nošķirtu Irānas pilsoņus no pārējās pasaules", sacīja Nulenda.

Sankcijas noteica ASV Valsts departaments un Finanšu ministrija par "cenzūru vai citām darbībām, kas aizliedz, ierobežo vai pakļauj sodam Irānas pilsoņu izteikšanās vai pulcēšanās brīvību".

Amatpersonas un institūcijas, pret kurām noteiktas šīs sankcijas, arī tiek apsūdzētas par pieejas ierobežošanu "drukātiem vai raidošiem medijiem, tostarp slāpējot starptautisko satelīttelevīziju raidījumus uz Irānu", sacīja Nulenda.

Interneta lietotājiem Irānā no septembra beigām līdz oktobra sākumam nebija pieejami viņu elektroniskā pasta "Gmail" konti. Telekomunikāciju ministrijas komitejas, kurai uzdots filtrēt interneta saturu Irānā, loceklis Mohammads Reza Miri paskaidroja, ka "Gmail" kontu blokāde bija "netīšas" sekas mēģinājumam pastiprināt interneta kompānijas "Google" videoierakstu portāla "YouTube" cenzūru.

"Diemžēl mums vēl nav pietiekamu tehnisku prasmju nošķirt šos divus servisus. Mēs gribējām bloķēt "YouTube", un netīši tika bloķēts arī "Gmail"," sacīja Miri.

Irāna cenzē "YouTube" kopš 2009.gada vidus pēc tam, kad opozīcijas demonstranti, protestējot pret prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada atkārtotu ievēlēšanu, sāka ievietot šajā portālā savu saietu videoierakstus.

ASV ceturtdien noteica sankcijas pret Irānas Kultūras ministriju par laikrakstu slēgšanu un žurnālistu apcietināšanu. Sankcijas noteiktas arī pret Preses uzraudzības padomi un Organizētās noziedzības izmeklēšanas centru, kas palīdzēja "identificēt interneta lietotājus, kuri publicējuši valdības amatpersonas aizskarošu materiālu", paziņoja ASV Finanšu ministrija.

Sankcijas noteiktas pret kaujinieku grupējuma "Basidž" komandiera vietnieku Ali Fazli par šī grupējuma uzbrukumiem ārvalstu mediju organizāciju interneta vietnēm un pret Irānas policijas priekšnieku Esmailu Ahmadi Mogadamu, kura pārziņā ir interneta aktivitāšu izsekošana Irānā.

Par pieejas "Facebook", "eBay" un "YouTube" bloķēšanu ir noteiktas sankcijas pret Irānas programmatūras kompānijām "AmnAfzar Gostar-e Sharif" un "PeykAsa" un to dibinātāju Rasūlu Džalili.

Nulenda paziņoja, ka Irānas valdība ir iesaistījusies kampaņā Irānas pilsoņu brīvību ierobežošanai un "brīvas informācijas plūsmas uz Irānu un no Irānas novēršanai".'

Jaunās sankcijas noteiktas saskaņā ar 2012.gada augustā pieņemtu ASV likumu, kas stājās spēkā ceturtdien un aizliedz amerikāņiem veikt darījumus ar sankcijām pakļautajiem Irānas pilsoņiem un institūcijām. Šiem Irānas pilsoņiem arī tiek aizliegts apmeklēt ASV, un viņu aktīvi ASV tiks iesaldēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!