Foto: Reuters/Scanpix

ASV varasiestādes būtiski paaugstinājušas maksu par pilsonības atteikšanās pakalpojumu, vēsta ASV mediji.

No 12. septembra līdzšinējo 450 dolāru (347 eiro) vietā personām, kas iesniegs dokumentus par atteikšanos no pilsonības, nāksies šķirties no 2350 dolāriem (1815 eiro), kas nozīmē, ka pakalpojums ir sadārdzinājies par 400%.

Diplomāti skaidro, ka šāds lēmums pieņemts, lai "segtu reālu nesubsidēto pakalpojuma vērtību". Viņi atzīst, ka maksas paaugstināšana saistīta arī ar pakalpojuma pieprasījuma palielināšanos.

Saskaņā ar ASV Finanšu ministrijas datiem, 2001.-2008. gada periodā no pilsonības vai pastāvīgas uzturēšanās atļaujas atteikušies 3937 cilvēki. Savukārt no 2009. gada līdz šā gada maijam minētais skaits pieaudzis līdz 9566 cilvēkiem.

Tiek norādīts, ka atteikšanās no pilsonības paaugstinājusies, jo prezidenta Baraka Obamas laikā kļuvuši stingrāki sodi par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. No 40 000 personām, kas pēdējo piecu gadu laikā centās izvairīties no nodokļu nomaksāšanas, atgūti aptuveni seši miljardi ASV dolāru.

Lai atteiktos no pilsonības, amerikāņiem jāveic virkne birokrātisku procedūru – anketā jāatbild uz daudziem jautājumiem, turklāt dokumenta parakstīšana jāveic amerikāņu diplomāta klātbūtnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!