Foto: Reuters/Scanpix

Amerikāņu uzņēmums "Northrop Grumman" ieguvis pasūtījumu no ASV Gaisa spēkiem izgatavot jaunās paaudzes stratēģiskos bumbvedējus, apsteidzot divu citu kompāniju "Lockheed Martin" un "Boeing" kopējo projektu, atsaucoties uz Pentagona paziņojumu, vēsta "Vice".

"Northrop Grumman" ir arī iepriekšējās paaudzes ASV stratēģisko bumbvedēju "B-2 Spirit" (attēlā) izgatavotājs. Jaunais aptuveni 80 miljardu ASV dolāru vērtais kontrakts paredz 100 lidaparātu izgatavošanu līdz 2025. gadam.

Lielākā daļa informācijas par lidmašīnas specifikāciju, tās potenciālo izskatu un dzinējiem ir vai nu slepena vai pagaidām nav izlemta. Tomēr jau šobrīd paredzams, ka "Lockheed Martin" un "Boeing" cels pretenzijas, vēsta "Vice".

Pēc tam, kad 90. gados pēc aukstā kara beigām aizsardzības nozares kompānijas cieta zaudējumus, daudzas no tām apvienojās un konsolidēja izdevumus, vienlaikus uzlabojot savu efektivitāti.

Rezultātā šobrīd tādas kompānijas, kas spēj piedalīties ASV Gaisa spēku konkursā uz tiesībām iegūt stratēģisko bumbvedēju pasūtījumu, ir palikušas tikai trīs, un tās visas arī piedalījās.

Tā kā šāda mēroga pasūtījumi šajā gadsimtā kopumā varētu tikt veikti tikai dažas reizes, paredzams, ka nākotnē jauni konkurētspējīgi uzņēmumi aviācijas nozarē arī neradīsies. Medijs norāda, ka neviens cits nevar atļauties veikt izpēti un ieguldīt finanses attīstībā bez atbilstoša mēroga pasūtījumiem.

Tostarp, ja "Northrop Grumman" nebūtu ieguvuši šo pasūtījumu, visticamāk, kompānija nebūtu spējīga piedalīties jaunos konkursos vēlāk, jo pēdējos "B-2 Spirit" tā beidza ražot jau 2000. gadā. Tikmēr "Lockheed Martin" pagaidām ir ienesīgs līgums par iznīcinātāju "F-35 ražošanu, bet "Boeing" turpina ražot iznīcinātājus "F-15" un "F-18".

Līdz ar to "Vice" paredz, ka šīs trīs kompānijas arī turpmāk būs vienīgās, kas saņems ASV lielākos pasūtījumus līdzīgu lidaparātu izgatavošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!