Foto: Reuters/Scanpix

ASV parlamenta Kongresa abas palātas apstiprinājušas likumu, kas paredz piecu gadu laikā investēt 305 miljardus dolāru (286 miljardus eiro) valsts novecojošajā un noslogotajā transporta sistēmā.

Likumu apakšpalātā Pārstāvju palātā apstiprināja ar 359 balsīm par un 65 balsīm pret, bet augšpalātā Senātā tas tika pieņemts ar 83 balsīm par un 16 balsīm pret. Tagad tas tiks iesniegs parakstīšanai ASV prezidentam Barakam Obamam.

Tas paredz palielināt izdevumus autoceļiem un tranzītam, kā arī apliecina, ka štatiem būs pieejama federālā palīdzība lielāku projektu īstenošanā.

1300 lappušu garo likumu uzteica transporta sektors un ierēdņi, sakot, ka tas palīdzēs izbeigt pēdējā brīža grozījumus, kas ir īslaicīgi un kuru dēļ federālais Autoceļu tresta fonds lielāko daļu pēdējo astoņu gadu laikā ir atradies uz maksātnespējas sliekšņa.

Viens no būtiskiem pieņemtā likuma aspektiem ir jaunu programmu izveide, koncentrējoties uz federālo palīdzību, lai palielinātu autoceļu caurlaides spējas lielākajos kravu pārvadājuma koridoros. Transporta ministrijas aplēses liecina, ka nākamo 30 gadu laikā kravu pārvadājumu apmērs pieaugs par 45%.

Vēl likums paredz vairāk nekā desmit miljardus ASV dolāru (9,4 miljardus eiro) piecu gadu laikā tērēt "Amtrak" un citām dzelzceļa infrastruktūras programmām, 12 miljardus ASV dolāru (11,2 miljardus eiro) pilsētu sabiedriskā transporta sistēmām un vienu miljardu ASV dolāru (937 miljonus eiro) - transportlīdzekļu drošuma programmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!