Foto: F64

ASV plāno nosūtīt izlūklidmašīnas uz Sīriju, lai noteiktu islāmistu kaujinieku pozīcijas un sagatavotos iespējamiem gaisa triecieniem pret valstī esošiem džihādistiem, pirmdien atzinusi kāda ASV amatpersona.

Izlūklidmašīnas, tostarp bezpilota lidaparāti, mēģinās iegūt precīzāku informāciju par teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" (IV) pozīcijām, informēja amatpersona, vēloties palikt anonīma.

Pirmais par plānotajiem lidojumiem paziņoja laikraksts "Wall Street Journal", piebilstot, ka lidojumi sāksies "tuvākajā laikā".

ASV kara lidmašīnas vairāk nekā divas nedēļas veikušas ierobežotus uzlidojumus pret IV kaujiniekiem Irākā, lielākoties uzbrūkot teroristiem pie Mosulas dambja valsts ziemeļos.

Šokējošais video ar islāmistu pastrādāto ASV žurnālista Džeimsa Folija slepkavību papildus vairojis arvien pieaugošo Rietumu satraukumu par islāmistu ekstrēmistu radītajiem draudiem. Iespējams, ka tieši šo draudu dēļ Vašingtonā tiek apspriesta aviācijas darbība Sīrijā.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija jau atzinusi, ka neizslēdz uzlidojumu iespēju, tomēr lēmums par bombardēšanu Sīrijas teritorijā vēl nav pieņemts.

ASV bruņoto spēku centrālais štābs, kas atbildīgs par kaujas darbībām Tuvajos Austrumos, Austrumāfrikā un Vidusāzijā, lūdzis izlūklidmašīnām iegūt vairāk informācijas par potenciālajiem IV objektiem Sīrijā, ziņo laikraksts.

Izlūklidmašīnas precizētu jau ar ASV satelītiem un informatoriem iegūto informāciju.

ASV amatpersonas privātā sarunā atklājušas, ka Vašingtona nesaskaņos šos lidojumus ar Damaskas režīmu, un ir informācija, ka gaisa aizsardzības sistēmas valsts austrumos nedarbojas.

Vašingtona jau jūlijā nosūtīja lidmašīnu uz Sīriju neveiksmīgā mēģinājumā glābt IV sagūstītu amerikāņu grupu. ASV drošības spēku ierašanās brīdī ķīlnieki bija jau pārvietoti uz kādu citu vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!