Foto: AP/Scanpix

Rekss Tilersons, kuru jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps izraudzījies valsts sekretāra amatam, apliecinājis, ka ASV savas saistības aizstāvēt citas NATO dalībvalstis izpildīs neatkarīgi no tā, vai valstis atvēl aizsardzībai alianses ieteiktos 2 % no iekšzemes kopprodukta (IKP).

ASV Senāta Ārlietu komitejā trešdien Tilersona noklaušināšanas laikā republikāņu senators Robs Portmens sacīja, ka "tas drošības lietussargs, ko esam snieguši kopš Otrā pasaules kara, ir nosargājis mieru". "Precizēsim, jo zinu, ka jau iepriekš bija diskusija par NATO, jo īpaši 5.pantu, kurā teikts, ka "bruņots uzbrukums vienai vai vairākām dalībvalstīm ir uzskatāms par uzbrukumu visām". Vai jūs varētu tikai precizēt, ka jūs uzskatāt, ka 5. pants noteic saistošu pienākumu palīdzēt jebkurai alianses dalībvalstij, kas kļuvusi par agresijas upuri, neatkarīgi no tās izmēra vai ģeogrāfiskās atrašanās vietas?" jautāja senators.

"Jā, es tā uzskatu," atbildēja bijušais naftas kompānijas "Exxon Mobil" vadītājs.

Pēc tam Portmens jautāja, vai Tilersons kā ASV valsts sekretārs "jebkad draudētu atkāpties no ASV saistībām saskaņā ar NATO 5.pantu, lai tādā veidā piespiestu sabiedrotos palielināt aizsardzības izdevumus".

"Es to neieteiktu," sacīja Trampa virzītais kandidāts.

Iepriekš, atbildot uz senatora Toda Janga jautājumu, vai ASV vajadzētu aizstāvēt NATO dalībvalstis pret Krievijas invāziju, Tilersons sacīja, ka NATO 5. pants ir nepārkāpjams un ASV to ievērotu.

Jau vēstīts, ka Tilersons senatoriem teica, ka ASV sabiedrotajiem NATO "ir tiesības būt satrauktiem" par Krievijas rīcību.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Tramps intervijā laikrakstam "The New York Times" Klīvlendā notikušā republikāņu nacionālā konventa laikā sacīja, ka, ja tiks ievēlēts par prezidentu, viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis "ir izpildījušas savas saistības pret mums". "Ja tās izpilda savas saistības pret mums, tad atbilde ir jā," teica Tramps. Viņš norādīja, ka gadījumā, ja citas NATO dalībvalstis būtu pakļautas uzbrukumam, viņš vispirms novērtētu šo valstu ieguldījumu Ziemeļatlantijas aliansē.

Tramps vairākkārt ir paudis apņēmību panākt, lai NATO dalībvalstis palielina aizsardzības izdevumus. Tāpat viņš kritizējis NATO un brīdinājis, ka ASV varētu pārskatīt savu lomu organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!