Foto: stock.xchng

Amerikāņu izlūkdienesti 2010. gadā uzlauzuši Meksikas iepriekšējā prezidenta Felipes Kalderona elektronisko pasta kastīti, atsaucoties uz bijušā specdienestu tehniskā darbinieka Edvarda Snoudena nopludināto informāciju, pavēstīja vācu izdevums "Der Spiegel".

Izskanējušās ziņas jau ir izraisījušas Meksikas nosodošu reakciju pret ASV. Tāda spiegošana ir "nepieņemama, nelegāla" un pretrunā ar labām valstu attiecībām, norāda Meksikas Ārlietu ministrija, aicinot ASV prezidentu Baraku Obamu izmeklēt apsūdzības.

"Kaimiņu un partneru attiecībās nav vietas tādām darbībām," teikts raidsabiedrības BBC citētā Meksikas paziņojumā.

Iepriekš jau ir izskanējušas ziņas, ka ASV Nacionālā Drošības aģentūra (NSA) ir pārtvērusi pašreizējā Meksikas prezidenta Enrikes Peņa Njeto elektronisko saraksti vēl pirms viņa stāšanās amatā 2012. gadā, kā arī Brazīlijas prezidentes Dilmas Rusefas e-pastus.

Tas izraisīja asu Brazīlijas reakciju, kura atlika Rusefas sen plānoto vizīti Vašingtonā.

NSA tur aizdomās arī par citu Latīņamerikas valstu, tostarp Venecuēlas un Ekvadoras, valdību izspiegošanu. Septembrī Krievijā notikušajā G20 valstu samitā Obama solīja izmeklēt Rusefas un Meksikas līdera izspiegošanu.

Visas šīs aizdomas ir balstītās Edvarda Snoudena nopludinātajos dokumentos. Snoudens ir aizbēdzis no ASV un ieguvis pagaidu patvērumu Krievijā. ASV pret Snoudenu ir izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un cenšas panākt viņa izdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!