Foto: Reuters/Scanpix

ASV Tieslietu ministrija sestdienas vakarā aicināja federālo apelācijas tiesu noraidīt tiesneša rīkojumu, ar kuru ir uz laiku bloķēts prezidenta Donalda Trampa izpildrīkojums par bēgļu programmas apturēšanu un aizliegumu iebraukt ASV septiņu musulmaņu valstu pilsoņiem.

Federālās valdības pieprasījums par šī tiesneša rīkojuma ārkārtas atcelšanu tika iesniegts ASV 9. iecirkņa apelācijas tiesā.

Apelācijas tiesa tiek aicināta atcelt rīkojumu, kuru piektdien izdeva federālais apgabala tiesnesis Džeimss Robarts Vašingtonas štata Sietlas pilsētā. Tiesnesis pieņēma šādu lēmumu pēc Vašingtonas un Minesotas štatu prasības apturēt Trampa izpildrīkojumu, kas izprovocējis juridiskas cīņas ASV.

Robarta spriedums ir uz laiku apturējis Trampa administrācijas 27. janvāra izpildrīkojuma izpildi.

Sekojot šim spriedumam, ASV varasiestādes sestdien apturēja aizliegumu iebraukt ASV septiņu musulmaņu valstu pilsoņiem, kamēr Tieslietu ministrija gatavojās juridiski apstrīdēt šo spriedumu.

Tramps Tviterī vērsās pret Robartu, raksturojot viņu kā "tā saukto tiesnesi".

Tramps 27. janvārī parakstīja izpildrīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi, lai atstātu "radikālos islāma teroristus ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm".

Saskaņā ar šo rīkojumu visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta vismaz uz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingri bēgļu pārbaudes noteikumi. Sīriešu bēgļu uzņemšana tiek apturēta uz nenoteiktu laiku vai līdz laikam, kad prezidents pats izlems, ka viņi vairs nerada draudus.

Izpildrīkojums arī paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem – gan ceļotājiem, gan imigrantiem – no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!