Vismaz 56 civiliedzīvotāji otrdien gājuši bojā, kad ASV vadītās koalīcijas lidmašīnas veikušas gaisa uzlidojumus teroristu grupējuma "Daesh" kontrolētajai Menbižas pilsētai valsts ziemeļrietumos, atsaucoties uz organizāciju "Sīrijas cilvēktiesību observatorija", ziņo "Reuters". Vēl 21 varētu būt gājis bojā pirmdienas uzlidojumos.

Kopš maija beigām, kad kurdu vadītie "Sīrijas demokrātiskie spēki" (SDF) ar ASV vadītās koalīcijas gaisa atbalstu izvērsa operāciju Menbižas atkarošanai no "Daesh", kurdu un arābu spēki ieņēmuši plašas teritorijas ap pilsētu, to ielencot. Tādējādi džihādistiem tika atņemta viena no nozīmīgākajām pilsētām Sīrijā, vienlaikus bloķējot apgādes ceļu no Turcijas.

Ar ASV vadītās koalīcijas gaisa atbalstu SDF guvuši būtiskus panākumus, ieņemot vairākas pilsētas daļas, tomēr "Daesh" uzbrukumi pilsētā un tās apkārtnē turpinās. Pilsētas atkarošana izvērsusies lēna, jo džihādisti tajā izvietojuši snaiperus, izvietojuši sprāgstvielas un nereti civiliedzīvotājus izmanto par dzīvo vairogu, norāda kurdu spēki.

Organizācija "Amnesty International" paziņojusi, ka ASV vajadzētu darīt vairāk, lai novērstu civiliedzīvotāju nāvi. Kopš Menbižas ieņemšanas operācijas sākuma miruši vismaz 104 civiliedzīvotāji, ziņo "Sīrijas cilvēktiesību observatorija".

ANO Augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Zeids Rāds al Huseins norāda, ka starp karojošajām pusēm iesprostoti aptuveni 70 000 civiliedzīvotāju. "Civiliedzīvotājus nogalina, ja viņi cenšas pamest savas mājas vai bēgt. Ģimenes nevar piekļūt vietējām kapsētām, lai apglabātu savus piederīgos, tāpēc glabā tos savos dārzos vai tur pagrabos. Pilsētā nav elektrības un ūdensapgādes, nav zināms arī par strādājošām medicīniskās palīdzības vietām," stāsta al Huseins.

Menbižas operācijas laikā ASV vadītā koalīcija veikusi vairāk nekā 450 uzlidojumus. Otrdien apvienotajiem spēkiem izdevies ieņemt "Daesh" Menbižas komandcentru un slimnīcu, kura tika izmantota džihādistu loģistikai. Atbrīvojot būtisku pilsētas daļu, panākta iespēja Menbižu pamest arī tūkstošiem iedzīvotāju, ziņo SDF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!