Foto: AFP/Scanpix

Sākot jau no 2009.gada, ASV amatpersonas mudinājušas Franciju atlikt karakuģu "Mistral" pārdošanu Krievijai, ziņo "The New York Times".

Atbilstoši 2,1 miljardu dolāru (1,5 miljardu eiro) vērtajam 2011.gada līgumam Francijai jāpiegādā Krievijai divi moderni helikopteru bāzes kuģi "Mistral". Pirmais no tiem ir jāpiegādā 2014.gada oktobrī, bet otrs - 2015.gadā.

Kā liecina ASV medija informācija, 2010.gadā aiz slēgtām durvīm bijušais aizsardzības ministrs Roberts Geitss mudinājis Francijas aizsardzības ministru kuģus Krievijai nepārdot. Tolaik Geitss norādījis, ka šāds darījums sūtītu nepareizus signālus gan Krievijai, gan sabiedrotajiem Centrāleiropā un Austrumeiropā.

Tāpat arī šonedēļ ASV valsts sekretārs atkārtoti paudis bažas par Francijas plāniem kuģus pārdot. "The New York Times" informācija liecina, ka pēc ASV valsts sekretāra Džona Kerija un Francijas ārlietu ministra Lorāna Fabiusa šīs nedēļas tikšanās franču politiķis apliecinājis, ka galīgais lēmums par pārdošanu tiks pieņemts oktobrī.

Savukārt "WikiLeaks" publiskotie ASV ziņojumi vēsta, ka ASV savas bažas paudušas jau pat 2009.gadā. ASV uztraucot, ka Krievijas rīcībā nekad nav bijis tādas kapacitātes karakuģis. Tā klātesamība palielinātu Krievijas flotes militārās iespējas Baltijas un Melnajā jūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!