Cīrihes pilsēta ir atsaukusi literāro godalgu par grāmatu, kurā apkopotas viltus atmiņas par holokaustu, taču tā nepieprasīs autoram atmaksāt 6000 Šveices franku (2220 latu) lielo naudas prēmiju, otrdien informēja amatpersonas.
Cīrihes Kultūras pārvalde savā paziņojumā uzsver, ka nesen pētījumos noskaidrots - "Bērnības fragmenti 1939 - 1948" ("Fragments of a Childhood 1939-1948") ir brīvi izdomāta autobiogrāfija.

Autors uzdevās par Latvijas ebreju, kurš triju vai četru gadu vecumā redzējis, kā viņa tēvu sit līdz nāvei ieslodzījumā koncentrācijas nometnē Polijā. Viņš esot atcerējies epizodes no savas bērnības terapijas laikā pēc tam, kad viņu adoptēja šveiciešu pāris.

Kad par šo grāmatu tika piešķirta Goda balva 1995.gadā, pilsētas literārā komisija slavēja autoru Benjaminu Vilkomirski par sarakstītā kvalitāti un tai nebija nekādu šaubu par rakstītā autentiskumu.

Grāmata publicēta vairāk nekā desmit valodās un saņēmusi prēmijas arī citās valstīs.

Cīrihes administrācija informēja, ka pētījumi nešaubīgi pierādīja - Vilkomirskis patiesībā ir Šveices pilsonis, kuru sauc Bruno Dēsekers, turklāt viņš nav ebreju izcelsmes.

Izmeklēšana tika ierosināta pēc tam, kad Šveices advokāts apsūdzēja Desekeru maldināšanā, publicējot grāmatu.

Pagājušajā gadā grāmatas oriģinālizdevēji vācu valodā "Suhrkamp-Verlag" atsauca grāmatas eksemplārus pēc tam, kad firmas uzdevumā pētījumus veicis vēsturnieks pauda bažas, ka stāsts ir safabricēts.

Grāmatas autors konsekventi neatbild uz reportieru jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!