Foto: Reuters/Scanpix
Austrija pirmo reizi ir likusi atstāt valsti ārvalstu finansētam musulmaņu garīdzniekam.

Jakupam Ainagezam, kurš līdz šim bija imams Lejasaustrijas federālās zemes pilsētā Sanktveitenē pie Gelzenas, atteikts vīzas pagarinājums un uzdots septiņu dienu laikā pamest valsti.

Ainagezs, kura darbību finansēja Turcija, Austriju atstāja šonedēļ.

Ārvalstu valdības, tostarp Saūda Arābija, Austrijā finansē simtiem mošeju un musulmaņu organizāciju. Šīs valstis pieprasa, lai tās varētu izvēlēties imamus, kuri bieži tiek atvesti no Tuvajiem Austrumiem un nepārzina Eiropas kultūru, un nezina vācu valodu.

Pērn Austrijā stājās spēkā likums, kas pieprasa, lai imami prastu runāt vācu valodā, lai tādā veidā viņu sludinātais būtu caurskatāmāks, kas ļautu islāmam labāk integrēties Austrijas sabiedrībā.

'"Mēs vēlamies nākotni, kurā pieaugošs skaits imamu būtu uzauguši Austrijā, runājot vācu valodā, un tādā veidā kalpotu par pozitīvu paraugu jaunajiem musulmaņiem," uzsvēra Austrijas ārlietu un integrācijas ministrs Sebastians Kurcs, kurš atbalstīja jaunā likuma pieņemšanu.

Savukārt Austrijas konstitucionālā tiesa ir atzinusi, ka likuma attiecināšana vienīgi uz musulmaņiem esot diskriminējoša.

Vēl 65 imamus Austrijas varasiestādes ir informējušas, ka viņu vīzas netiks pagarinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!