Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien paziņoja, ka vēlas uzlabot attiecības ar ASV, kas pērn neatzina Baltkrievijas parlamenta vēlēšanas par brīvām un taisnīgām.
Rietumi izvairās no kontaktiem ar Lukašenko kopš 1996.gada referenduma, kura rezultātā viņš pagarināja savu prezidentūru un atlaida parlamentu. Rietumu organizācijas viņu kritizē par cilvēktiesību ierobežošanu.

Lukašenko paziņoja ASV vēstniekam Maiklam Kozakam, ka vēlas uzlabot attiecības, kuras ir pasliktinājušās kopš viņa ievēlēšanas par prezidentu 1994.gadā.

Janvārī Lukašenko uzaicināja visu valstu vēstniekus, izņemot Kozaku, uz pieņemšanu pareizticīgo Ziemassvētkos. Pērn prezidents lika Valsts drošības komitejai rūpīgi novērot ārvalstu diplomātus.

ASV Valsts departaments un Eiropas Savienība neatzina 2000.gada oktobrī rīkoto parlamenta vēlēšanu rezultātus un paziņoja, ka turpina atzīt 1996.gadā atlaisto parlamentu.

Baltkrievijas Ārlietu ministrija ceturtdien paziņoja, ka valsts ir iznīcinājusi visas vidējas sniedzamības kodolraķešu starta vietas. Krievijas kontrolētās kodolraķetes tika izvestas no Baltkrievijas uz Krieviju 1996.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!