Foto: AP/Scanpix

Diviem Bangladešas opozīcijas līderiem svētdienas naktī tika izpildīts nāvessods pakarot par kara noziegumiem, kas izdarīti 1971. gadā neatkarības kara laikā, paziņoja tieslietu ministrs Anisuls Huks.

Ali Ahsans Mohammads Mudžahids un Salahudins Kvaders Čoudhuri tika pakārti galvaspilsētas Dhakas Centrālcietumā pēc tam, kad bija noraidīti viņu apžēlošanas lūgumi.

67 gadus vecajam Mudžahidam bija piespriests nāvessods par tādiem kara noziegumiem kā Bangladešas galveno intelektuāļu slepkavība. Viņš bija otra augstākā amatpersona Bangladešas lielākajā islāmistu partijā "Jamaat-e-Islami".

66 gadus vecais Čoudhuri bija notiesāts par genocīdu un citām zvērībām 1971.gada karā, kad toreizējā Austrumpakistāna pasludināja neatkarību no Pakistānas un kļuva par Bangladešu. Viņš bijis parlamenta deputāts sešus amata termiņus un galvenās opozīcijas partijas - Bangladešas Nacionālistu partijas (BNP) - līdera Khaledas Zias palīgs.

Bangladešas Augstākā tiesa trešdien noraidīja abu notiesāto apžēlošanas lūgumus, paturot spēkā nāvessodus, kurus 2013.gadā piesprieda Bangladešas kara noziegumu tribunāls. Mudžahids un Čoudhuri sestdien vērsās ar apžēlošanas lūgumiem pie prezidenta Abdula Hamida, bet arī šie lūgumi tika noraidīti.

Pēc ziņām par nāvessodu izpildi premjerministres Šeihas Hasinas partijas "Avami Līga" atbalstītāji izgāja ielās, lai nosvinētu šo notikumu, un atritināja milzīgus valsts karogus pie Centrālcietuma.

Kara noziegumu tribunāls, kuru 2010.gadā izveidoja sekulārā valdība, ir notiesājis vairāk nekā 10 opozīcijas alianses līderus. Tā piespriestie sodi izprovocēja lielāko vardarbību upuru skaita ziņā kopš neatkarības kara, un šajā vardarbībā nogalināti ap 500 cilvēku, galvenokārt sadursmēs starp "Jamaat-e-Islami" aktīvistiem un policiju.

"Jamaat-e-Islami" ceturtdien aicināja uz visas valsts streiku un nosauca Mudžahida prāvu par "farsu", kuram bijis "mērķis iznīcināt" partijas vadību.

Šo prāvu ir kritizējušas arī starptautiskās cilvēktiesību organizācijas un tieslietu eksperti kā neatbilstošu starptautiskiem standartiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!