Kopš pērnā gada oktobra vidus līdz šī gada janvāra beigām patvēruma meklētāji Zviedrijā iesaistīti 0,93% gadījumu no policijā reģistrētajiem ziņojumiem par likuma pārkāpumiem, vēsta valsts populārākais rīta ziņu laikraksts "Dagens Nyheter".

Minētajā laika periodā Zviedrijā reģistrēti ziņojumi par 537 466 dažāda līmeņa likumpārkāpumiem, kuru atrisināšanā iesaistīta policija, tostarp arī ziņojumi par pazudušām personām un ceļu satiksmes pārkāpumi. No minētā skaita 5000 gadījumu jeb 0,93% policijas izsaukumu saistīti ar bēgļiem.

Kā laikrakstam skaidrojusi policija, šajos 5000 gadījumu noteiktas lietas, kurās patvēruma meklētāji pārkāpuši likumu, gan lietas, kurās viņi bijuši upuri. Ziņots, ka kopumā pērnā gada laikā Zviedrijā ieradās aptuveni 180 tūkstoši patvēruma meklētāji.

"Ņemot vērā pēdējā pusgada milzīgo ažiotāžu par patvēruma meklētājiem kā potenciālajiem noziedzniekiem, viens procents neizklausās daudz. Tas nozīmē, ka 99% policijas darba nav saistīta ar iebraucējiem," laikrakstam vērtējis Stokholmas Universitātes kriminoloģijas profesors Felipe Estrada.

"Ja skatāmies uz patvēruma meklētāju lielo kolektīvu, tad policijas iejaukšanās skaitļi atbilst normai. Atšķirība ir tā, ka šis kolektīvs ir saspiests nelielā vietā. Kad šajā mazajā vietā notiek noziegums, tas viegli tiek sasaistīts ar visu kolektīvu," laikraksta publiskotos datus un mītus par patvērumu meklētājiem kā noziedzniekiem komentējis valsts policijas pārstāvis Tomas Valbergs.

Visi gadījumi, kuros iesaistīti arī patvērumu meklētāji, policijas iekšējā sistēmā kopš pērnā gada oktobra tiek šifrēti ar kodu R291. Kodu sistēma izveidota, lai spētu identificēt vai kādā no valsts reģioniem patvērumu meklētāju vidū pastāv augstāks noziedzības līmenis.

Zviedrija ar 9,8 miljoniem iedzīvotāju ir starp tām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kuras uzņēmušas visvairāk patvēruma meklētāju attiecībā pret to iedzīvotāju skaitu.

Imigrantu skaits, kas pērn ieradies ES, pārsniedz 1,2 miljonus. Vairāk nekā puse no tiem ir bēgļi no kara plosītās Sīrijas, liecina ES robežaģentūras "Frontex" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!