Foto: undefined

Beļģijas tiesa pretrunīgi vērtētajam Francijas komiķim Djudonam trešdien piesprieda divu mēnešu cietumsodu par naida kurināšanu saistībā ar šķietamiem rasistiskiem un antisemītiskiem izteikumiem šovā Beļģijā, paziņoja viņa advokāts.

Tiesa Beļģijas austrumu pilsētā Lježā Djudonam M'Balam M'Balam, kurš līdzīgās apsūdzībās tiesāts arī Francijā, noteica 9000 eiro naudas sodu, paziņoja Beļģijas ebreju organizāciju advokāts Eriks Lemmenss. Komiķis sprieduma nolasīšanas brīdī nebija tiesā.

Spriedumā "teikts, ka visas apsūdzības pret Djudonu ir pamatotas - gan naida kurināšana un naidīguma pilna runa, kā arī holokausta noliegšana"-, kas saistīta ar 2012.gadā Lježā notikušu šovu, sacīja Lemmenss. "Mani tas vairāk nekā apmierina, tā ir liela uzvara," viņš piebilda.

Šomēnes Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atsevišķā lietā pieņema Djudonam nelabvēlīgu spriedumu, nolemjot, ka runas brīvība neaizsargā "rasistiskas un antisemītiskas uzstāšanās".

Djudons protestēja pret sodu, kuru 2009.gadā viņam noteica Francijas tiesa par holokausta noliedzēja uzaicināšanu uz skatuvi. Viņam tika piespriests 10 tūkstošu eiro sods par, kā norādīja tiesa, "rasistisku aizskārumu".

Martā Francijas tiesa Djudonam piesprieda divu mēnešu nosacītu sodu un naudas sodu par antisemītiskiem izteikumiem pēc tam, kad niknumu izraisīja viņa norādes, ka viņam simpatizē janvārī notikušie uzbrukumi satīriskajam nedēļas laikrakstam "Charlie Hebdo" un ebreju lielveikalam Parīzē.

"Jūtos kā Šarlī Kulibali," tolaik sociālās saziņas vietnē "Facebook" rakstīja Djudons, apspēlējot pēc uzbrukumiem plašu popularitāti iemantojušo saukli "Je suis Charlie" un viena no uzbrucējiem Amedi Kulibali vārdu.

Komiķis, kurš popularitāti iemantoja, uzstājoties kopā ar ebreju komiķi Elī Semūnu, ir bēdīgi slavens ar paša izgudroto "kenēla" sveicienu, kas izskatās pēc otrādi parādīta nacistu sveiciena. Pats komiķis gan uzstāj, ka sveiciens ir pilnībā vērsts pret pastāvošo iekārtu.

Francijas tiesas ir viņu sodījušas par vairākiem izteikumiem, kurus pretinieki kritizē kā klaji rasistiskus, bet atbalstītāji uzstāj uz viņa tiesībām brīvi izteikties.

Djudons, kurš var pārsūdzēt Beļģijas tiesas spriedumu, komentāru par to nav sniedzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!