Ietekmīgais Krievijas uzņēmējs Boriss Berezovskis trešdien paziņoja par saviem plāniem veidot opozīcijas kustību, lai cīnītos pret prezidenta Vladimira Putina autoritārismu.
Berezovskis un populāru aktieru, kino un teātru darbinieku un citu dažādu politisko uzskatu personu grupa parakstīja aicinājumu tautai, kurā teikts, ka Krievijai šobrīd "tiek dota izvēle - dzīvot vai nu autoritārā, vai patiesi demokrātiskā valstī".

"Šī izvēle drīz vien kardināli ietekmēs ikviena dzīvi, neskatoties uz politisko pārliecību, finansiālo stāvokli, sociālo statusu, vecumu vai etnisko izcelšanos," teikts trešdien Berezovska preses konferencē Maskavā izplatītajā paziņojumā.

Ja paziņojums gūs pietiekami lielu sabiedrības atbalstu, Berezovskis apgalvoja, ka veidos kustību, aizpildot Kremļa opozīcijas vietu.

Trešdien preses konferencē Berezovskis paziņoja - Putins vēl nav iznīcinājis demokrātiskās brīvības, taču ir radījis tiesisku un politisku pamatu autokrātiskai varai.

"Tas faktiski vēl nav autoritārais režīms, bet formāli tas jau ir autoritārs," sacīja Berezovskis.

Viņš uzsvēra, ka Krievijai šobrīd nav organizētas politiskās opozīcijas. Komunisti, kas dominēja Krievijas parlamentā līdz pagājušajam gadam, vairs nav liels spēks, un reformistu partijas ir atbalstījušas Putinu galvenajos parlamentārajos balsojumos, ieskaitot likumprojektus par lielāku federālo kontroli pār Krievijas reģioniem.

Paziņojumu parakstījušas tādas ievērojamas personas kā Mihaila Gorbačova pārkārtošanās politikas ideologs Aleksandrs Jakovļevs, kinorežisors Staņislavs Govoruhins, aktieri Oļegs Meņšikovs un Sergejs Bodrovs jaunākais, kā arī citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!