Foto: U.S. Navy

ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels sestdien pauda satraukumu par finansējuma samazināšanu aizsardzībai, norādot, ka tas apdraud gan ASV drošību, gan Savienoto Valstu globālās militārās pozīcijas.

Desmit gadu laikā ASV Aizsardzības ministrijas budžets samazināts par teju triljonu dolāru. Pēc Heigela teiktā, šāds finansējuma samazinājums ir "pārāk krass, pārāk dziļš un pārāk spējš".

"Tas ir bezatbildīgs pārvaldības veids, un tas liek ministrijai raudzīties uz sliktām izvēlēm," skaidroja ministrs.

2014.fiskālajā gadā paredzētais automātiskais budžeta samazinājums 52 miljardu dolāru apmērā pielīdzināms 10% no Pentagona budžeta.

Budžeta apcirpšanas dēļ nācies ierobežot ASV jūras flotes darbību visā pasaulē un armijai nācies atcelt daļu plānoto mācību.

"Sekas būs jūtamas vēl ilgi. Turpinot atcelt mācības personālam, kas nav dislocēts, mēs radīsim robus apmācību prasībās, kuru aizpildīšanai varētu būt nepieciešami gadi," skaidroja Heigels.

Viņš arī atklāja - Pentagons informējis Kongresu un Balto namu par "aizvien pieaugošajām grūtībām, ar kurām saskaramies apmācībās, ekipējuma nodrošināšanā un mūsu spēku sagatavošanā budžeta ierobežojumu un neskaidrības apstākļos".

"Šie izaicinājumi bieži vien nav redzami, taču tie ir ļoti, ļoti reāli, un tie kļūs aizvien redzamāki, turpinot apdraudēt mūsu valsts drošību, jo pasliktinās mūsu gatavība, spējas un iespējas," sacīja Heigels.

Heigels arīdzan brīdināja - ja neizdosies novērst ievērojamo līdzekļu apcirpšanu, ASV spēki varētu nebūt gatavi gadījumam, ja negaidot izceltos nozīmīgs konflikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!