Bijušajam Ukrainas premjerministram Pavlo Lazarenko ASV uzrādītas apsūdzības 31 kriminālnoziegumā.
Sanfrancisko federālā tiesa 47 gadus vecajam Lazarenko 18.maijā uzrādījusi apsūdzības vienā sazvērestības noziegumā, septiņos naudas atmazgāšanas noziegumos un 23 zagta īpašuma transportēšanas noziegumos.

Ja visos šajos noziegumos apsūdzētais tiks atzīts par vainīgu, tad viņam draud līdz pat 370 gadu ilgs cietumsods. Lazarenko ģimene dzīvo Kalifornijā greznā savrupmājā, kas kādreiz piederējusi komiķim Edijam Mērfijam.

Lazarenko uzrādītajā apsūdzībā teikts, ka no 1994. līdz 1999.gadam Lazarenko un viņa partneri pārsūtījuši aptuveni 114 miljonus dolāru (68,4 miljoni latu) no Ukrainas uz banku kontiem ASV.

Apsūdzībā arī teikts, ka 1997.gadā Lazarenko 70 miljonus dolāru (42 miljoni latu) noguldījis vairākos banku kontos Eiropas Federālajā kredītu bankā Antigvā. Pēc tam, kad Lazarenko tika atlaists no premjera amata, viņš iegādājās daļu bankas akciju, lai atvieglotu pārskaitījumu veikšanu un maskētu "naudas izcelsmi, atrašanās vietu, ieguves avotu, īpašnieku un kontroli".

Kad Lazarenko darījumus sāka izmeklēt Ukrainas izmeklētāji, viņš ar Panamas pasi aizbēga uz Šveici.

Arī Šveicē pret viņu tika uzsākta izmeklēšana naudas atmazgāšanas lietā, un 1999.gadā Lazarenko ieradās ASV, kur lūdza politisko patvērumu. Taču Šveice pieprasīja Lazarenko izdošanu. Viņš tika arestēts Kalifornijā, un kopš tā laika atrodas apcietinājumā.

24.jūnijā tiesa izskatīs Šveices prasību par Lazarenko izdošanu, un iespējams, ka viņam būs jāstājas Šveices tiesas priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!