Foto: AFP/Scanpix

ASV Kongresam nespējot vienoties par federālo budžetu, otrdien uz nenoteiktu laiku slēdzamo objektu sarakstā ir arī tūristu iecienītā un slavenā Brīvības statuja Ņujorkā, vēsta aģentūra AFP.

ASV valdība ir sākusi 17 gadu laikā pirmo daļējo darbības apturēšanu, jo Kongress pirmdien nepieņēma lēmumu par jauno budžetu, bet ar pirmo oktobri ASV sākas jauns finanšu gads.

Darbu apturēt ir spiestas daudzas valdības aģentūras, daļa ierēdņu jālaiž bezalgas atvaļinājumos, jāaptur pasu izsniegšana. Mājās otrdien nāksies palikt ap 800 000 valdības darbinieku.

Slēdzamo objektu sarakstā ir nacionālie parki un valsts muzeji, kas nozīmē, ka darbs jāpārtrauc arī tūristu iecienītajai Brīvības statujai. ASV ikona, kas guva bojājumus 2012. gada spēcīgajā vētrā "Sendija", pēc remonta tika atklāta šovasar 4. jūlijā.

Tomēr tādi dienesti, kā gaisa satiksmes kontrole, pārtikas inspekcija un robežapsardze darbu turpinās. Aizsardzības ministrija turpinās savas militārās operācijas. Normālā režīmā darbosies arī pasts.

Budžetu pieņemt Kongresam neizdevās, jo Senāts noraidīja Pārstāvju palātas lēmumu, uz gadu atlikt prezidenta Baraka Obamas izstrādātās reformas veselības aprūpes sistēmā, kas bija daļa no federālā budžeta likumprojekta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!