Foto: AFP/Scanpix

Bulgārijas prezidents Rosens Plevnelijevs pirmdien paudis atklātu sašutumu par premjerministra Plamena Orešarska lēmumu drošības padomes vadītāja amatā iecelt komunistiskā režīma bijušo aģentu Bojanu Čikovu.

"Ja mēs runājam par skandalozām iecelšanām amatos (..), neslēpšu savu lielo sašutumu par Čukova kunga izvirzīšanu uz valdības drošības padomes vadītāja vietu," žurnālistiem atzina Plevnelijevs.

Tikai pirms mēneša preses magnāta Deļana Pejevska iecelšana nacionālā drošības dienesta priekšnieka amatā izsauca masu protestus, kuru dalībnieki pieprasīja maija beigās izveidotās valdības atkāpšanos. Protesti joprojām nav rimušu, lai gan lēmumu par Pejevska iecelšanu amatā parlaments ir atcēlis.

Pirmdien valdība paziņoja, ka 60 gadus vecais Čukovs izvēlēts par Orešarska padomnieku ārlietu un drošības jautājumos.

Čukovs iepriekš atzinis, ka pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, strādādams Bulgārijas diplomātiskajās misijās Parīzē un Madridē, pildījis komunistiskā režīma izlūkdienesta uzdevumus.

Vēlāk viņš kļuvis pazīstams ar saviem nacionālistiskajiem un prokrieviskajiem uzskatiem.

"Visu to vainago Čukova atkārtoti izteiktais atbalsts [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina [iecerētajai] Eirāzijas savienībai," uzsvēra Plevnelijevs.

Tikai pirms četriem mēnešiem masu protesti noveda pie centriski labējās partijas GERB veidotās valdības krišanas un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanas.

Lai gan vēlēšanās maijā visvairāk balsu ieguva GERB, partija nespēja izveidot vairākuma koalīciju un bija spiesta palikt opozīcijā. Tādējādi pie varas nāca sociālistu vadītā mazākuma koalīcija, kurā ietilpst arī etnisko turku partija "Kustība par tiesībām un brīvībām" (MRF) un kurai parlamentā atbalstu sniedz galēji labējā partija "Ataka".

Lai gan kopš Orešarska valdības izveides nav pagājuši pat divi mēneši, Plevnilejevs jau atzinis, ka vīlies jaunajā premjerministrā.

Taču premjers negrasās piekāpties un paziņojis, ka viņš prezidenta lēmumus par amatpersonu iecelšanu nekomentējot.

Valdības administrācija gan steigšus paziņojusi, ka Čukovs iecelts tikai par premjera padomnieku, taču vēl neesot kļuvis par drošības padomes vadītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!