Foto: PantherMedia/Scanpix

Čehijas izmeklētāji par disidentu vajāšanu vēl pavasarī izvirzījuši apsūdzības trim Čehoslovākijas komunistiskā režīma slepenpolicijas (StB) darbiniekiem, ziņo tīmekļa medijs "iDnes".

Visi trīs apsūdzētie bijuši saistīti ar operāciju "Asanace" ("Sanitārija"), kuras mērķis bija panākt režīma oponentu izceļošanu no valsts.

Tiesa gan, policija uzzinājusi arī par citām viņu darbībām, sacīja Komunistu noziegumu dokumentācijas un izmeklēšanas biroja direktore Eva Mihalkova. Viņa piebilda, ka apsūdzību skaits pieaugs.

Saistībā ar operāciju "Asanace" policija turpina saņemt arvien jaunus iesniegumus. Vēl pavasarī iesniegumu uzrakstījis pētnieks un bijušais disidents Františeks Stāreks, vēsta "iDnes".

StB izvērsa operāciju "Asanace" 70. gadu beigās un 80. gadu sākumā. Drošībnieki, ietekmējot savus upurus fiziski un garīgi, centās panākt viņu izceļošanu no valsts.

Operācijas upuru vidū bija folkmūziķi Jaroslavs Hutka un Vlastimils Tržešņaks, priesteris Svatopluks Karāseks, publiciste Petruška Sustrova, aktieris Pavels Landovskis.

Kopš komunistiskā režīma krišanas vairāki StB darbinieki jau notiesāti.

Apsūdzības varas ļaunprātīgā izmantošanā tika izvirzītas arī bijušajam Čehoslovākijas iekšlietu ministram Jaromiram Obzinam, bet viņš nomira 2003. gada janvārī vēl pirms sprieduma pasludināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!