Foto: Sputnik/Scanpix

Tiesa Čehijas pilsētā Ostravā trešdien kā nelikumīgu likvidējusi Ukrainas teritorijā pašpasludinātās prokremlisko kaujinieku "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) pārstāvniecību, vēsta "Currenttime".

DTR savu pārstāvniecību Čehijas pilsētā atklāja 2016. gada 1. septembrī, turklāt virs ēkas paceļot DTR separātistu karogu. Čehijas valdība jau toreiz brīdināja, ka pārstāvniecība netiks atzīta un to nāksies slēgt.

Prokremliskie separātisti tikmēr lepojās, ka ir atvēruši pirmo oficiālo pārstāvniecību Eiropas Savienībā (ES).

Centra vadītāja Nella Liskova, kura pieder galēji labējai čehu ksenofobiskajai kustībai "Nacionālā pašaizsardzība", pēc tiesas lēmuma paziņoja, ka nav ar to mierā un iesniegs tiesā apelāciju.

Savukārt Čehijas ārlietu ministrs Ļubomirs Zaoraleks atbalsta separātistu pārstāvniecības likvidēšanu, bet Ukrainas vēstnieks Čehijā Jevgēnijs Perebijnis šo soli nodēvējis par "kārtējā Krievijas "feika" beigām".

Jāatzīmē, ka vēstniecību ES ir centusies atklāt arī DTR radniecīgā "Luhanskas Tautas Republika" (LTR). Tā paša 2016. gada septembrī separātisti un Krievijas mediji ziņoja, ka tiks atvērta pārstāvniecība Austrijas galvaspilsētā Vīnē. Austrija gan drīz paziņoja, ka neatzīst šīs prokremliskās "republikas", tāpēc arī nekādu vēstniecību vai pārstāvniecību atvēršana nav iespējama.

Taču ar pārstāvniecības slēgšanu prokremlisko separātistu cerības sadarboties ar Eiropu nebeidzas. Pašpasludinātās DTR līderis Aleksandrs Zaharčenko vietējā telekanālā paziņojis, ka "republika" pārdos ogles Eiropas valstīm un Turcijai.

"Mēs esam atraduši jaunus kontaktus un parakstījuši līgumus ar daudzām Eiropas valstīm, un ne tikai Eiropu, bet arī Turciju, tāpēc arī citu ogļu marku tirdzniecība notiks," apgalvoja Zaharčenko, stāstot, par vietējo ogļu noietu.

Zaharčenko gan ir pazīstams ar dažādiem Eiropai naidīgiem izteikumiem, piemēram, ka Krievijas "zelta laiki" iestāsies tad, kad tiks pakļauta Lielbritānija.

Vēstīts, ka tā sauktās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas" ar Krievijas atbalstu atsevišķās Ukrainas Doņeckas un Luhanskas teritorijās tika izveidotas 2014. gada pavasarī.

Krievija gan oficiāli noliedz, ka apbruņo šīs teritorijas un piedalītos kaujās pret Ukrainas spēkiem. Bruņotais konflikts Ukrainā ir prasījis ap 10 000 dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!