Foto: EPA/LETA

ASV tiesībsargāšanas dienestu operāciju rezultātā pagājušajā nedēļas nogalē Galapagu salu un Panamas piekrastē pārtverti divi kuteri, kas bijuši ceļā uz Savienotajām Valstīm ar miljards dolāru (542 miljonu latu) vērtām kokaīna kravām, piektdien pavēstīja drošības struktūru amatpersonas.

"Šie divi [noziedzīgo plānu] izjaukšanas gadījumi ir piemērs tam, kā starptautiskas likumsargu sadarbības rezultātā tiek apturētas transnacionālās noziedzīgās aktivitātes un peļņas gūšana no šādām aktivitātēm," Džeksonvilā, Floridā, sacīja ASV Muitas un robežu aizsardzības dienesta nacionālās gaisa drošības operāciju vadītājs Dags Gārners.

Pagājušo piektdien Gaisa spēku un jūras kājnieku komandu Muitas un robežu aizsardzības dienesta darbinieki uz ziemeļiem no Galapagu salām pamanījuši deviņu metru kuteri, ar kuru vesti 3200 kilogrami kokaīna vairāk nekā 500 miljonu dolāru vērtībā. Kad cilvēki uz kutera sapratuši, ka ir pamanīti, tie sākuši mest kokaīna saiņus ūdenī. Viņi arī "sāka mazgāt kuteri, lai likvidētu kokaīna pēdas", teikts dienesta paziņojumā.

Likumsargu helikopters izsekoja kuteri un raidīja šāvienus, lai to apturētu. Trīs aizdomās turamie aizturēti, bet kuteris nogrimis okeānā.

Nākamās dienas vakarā Muitas un robežu aizsardzības dienesta darbinieki Karību jūras rietumdaļā pamanījuši trīs motoru ātrumlaivu, kas ātri pārvietojusies Kolumbijas un Panamas robežas tuvumā.

Likumsargi lūguši Panamas policiju aizturēt kuteri, kurā atradās aptuveni 2700 kilogrami kokaīna vairāk nekā 445 miljonu dolāru vērtībā.

Gaisa spēku un jūras kājnieku komandu Muitas un robežu aizsardzības dienests veic patrulēšanu plašā apvidū Karību jūrā un Klusā okeāna austrumdaļā, meklējot narkotiku pārvadātāju transportu, kas dodas uz ASV.

2012.finanšu gada laikā dienests konfiscējis vismaz 59 tonnas kokaīna 8,8 miljardu dolāru vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!