Foto: AFP/Scanpix
Centrālāfrikas bruņoto grupējumu līderi otrdien vienojušies atbrīvot tūkstošiem bērnu karavīru un pārtraukt mazgadīgo rekrutēšanu, vēsta UNICEF.

ANO bērnu aģentūra nodēvējusi šīs ziņas par "milzīgu soli uz priekšu" valstī, kurā dažādu bruņotu grupējumu varā ir 6000 līdz 10 000 bērnu.

"Centrālāfrikas Republika ir viena no sliktākajām vietām pasaulē, kurā būt bērnam, un UNICEF kopā ar vietējām varasiestādēm ļoti vēlas strādāt pie tā, lai šie bērni varētu atgriezties savās ģimenēs," paziņojumā atzinis UNICEF pārstāvis Mohameds Maliks Falls.

Vienošanās tika parakstīta samierināšanās foruma laikā galvaspilsētā Bangi. To atbalstīja UNICEF un tā sadarbības partneri, kas cenšas atjaunot mieru konfliktu plosītajā Centrālāfrikas Republikā.

Vairāk nekā divus gadus ilgusī vardarbība ir novedusi pie vienas no pasaules smagākajām un vismazāk redzamajām humānajām krīzēm, teikts UNICEF paziņojumā.

Konflikts pēc 2013.gada apvērsuma ieguva pirms tam nepieredzētu reliģisku dimensiju. Musulmaņu nemiernieki cīnījās pret kristiešu zemessargiem, liekot ciest civiliedzīvotājiem.

Puses, kas tagad parakstījušas vienošanos, lems par bērnu atbrīvošanas termiņiem. Tas gan nozīmēs jaunas finansiālas vajadzības jau tā ierobežotajam finansējumam, vēsta UNICEF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!