Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas armija pirmdien Damaskas pievārtē turpināja operāciju pret nemierniekiem, arī ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļauto Levantes iekarošanas fronti (JFS), centienos atkarot bruņotajai opozīcijai apvidu, kas ir svarīgs galvaspilsētas nodrošināšanai ar ūdeni.

Ar Turcijas un Krievijas atbalstu noslēgtais pamiers neattiecas uz bijušo "Al Qaeda" Sīrijas atzaru JFS, kas agrāk bija pazīstama ar nosaukumu "Al Nusra". Arī uz džihādistu grupējumu "Islāma valsts" pamiers neattiecas.

"Režīma spēki un Libānas grupējuma "Hizbollah" kaujinieki reģionā virzās uz priekšu un tagad kontrolē nomales Ain al Fidžē, kas apvidū ir galvenais ūdens ieguves avots," sacīja Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" direktors Rami Abderrahmans.

Starp valdības spēkiem un nemiernieku grupējumu, arī JFS, karotājiem izvērsušās sīvas cīņas, viņš norādīja.

Valdības spēki veikuši uzlidojumus, kā arī ar artilēriju apšaudījuši apvidu, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no galvaspilsētas.

Kaujām apvidū kļūstot intensīvākām, nemiernieki uzbrukuši svarīgai ūdensapgādes infrastruktūrai, izraisot degvielas noplūdi, norādīja valdības pārstāvji. Rezultātā ūdens ticis saindēts, bet vēlāk ūdens apgāde apturēta pavisam.

Damaskā kopš 22. decembra bez ūdens palikuši četri miljoni cilvēki, apliecināja ANO.

Kaujinieki, kas Vadi Baradā, Damaskas pievārtē, cīnās zem Sīrijas Brīvās armijas karoga, pirmdien izplatīja paziņojumu, brīdinot, ka pamiers var izjukt.

Sīrijā piektdienas pusnaktī stājās spēkā vienošanās par ugunspārtraukšanu starp Sīrijas valdību un nemierniekiem.

ANO Drošības padome sestdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, paužot atbalstu Sīrijas pamieram.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!