Foto: Reuters/Scanpix

Demonstranti Gazas joslā ceturtdien apmētāja ar apaviem, smiltīm un akmentiņiem ANO ģenerālsekretāra Bana Kimūna autokortežu, kad viņš ieradās apmeklēt šo palestīniešu apdzīvoto teritoriju.

Ziņu aģentūras AFP korespondents vēstīja, ka Erezas kontrolpunktā uz Izraēlas robežas apmēram 50 cilvēku pūlis apmētāja Bana automobili, kad tas brauca viņiem garām. Daudzi no viņiem bija Izraēlas cietumos ieslodzītu palestīniešu radinieki.

Demonstranti protestēja pret Bana atteikšanos tikties ar viņiem un apspriest Izraēlas cietumos ieslodzīto palestīniešu stāvokli. Daži no viņiem turēja plakātus ar uzrakstu angļu valodā "Ban Kimūn, pietiek neobjektivitātes pret Izraēlu".

Apmētāšana ar apaviem islāma kultūrā tiek uzskatīta par lielu pazemojumu, jo apavi ir netīrākā apģērba daļa, kura regulāri saskaras ar zemi.

Bana autokortežs, kuru demonstranti uz neilgu laiku apturēja, tomēr turpināja ceļu uz Hanjunisas pilsētu, kur ANO vadītājs paredzējis apmeklēt skolu un Japānas finansētu mājokļu būvniecības projektu.

ANO ģenerālsekretārs neplāno tikties ar islāmistu kustības HAMAS vadītās Gazas joslas valdības locekļiem.

Bans apmeklē Gazas joslu savā braucienā uz Izraēlu un palestīniešu teritorijām. Brauciena mērķis ir veicināt sarunu atsākšanu starp Izraēlu un palestīniešiem.

Bans ieradās Gazas joslā dažas stundas pēc tam, kad no turienes tika izšautas astoņas raķetes uz Izraēlas dienvidiem. Izraēla bieži atbild uz šādām apšaudēm, veicot uzlidojumus iespējamām kaujinieku bāzēm Gazas joslā.

Bans trešdien Jeruzalemē tikās ar Izraēlas premjeru Benjaminu Netanjahu un aicināja Izraēlu izrādīt "labas gribas žestus" palestīniešiem. Viņš arī nosodīja raķešu triecienus no Gazas joslas kā "nepieņemamus".

Izraēla stingri ierobežo Gazas josla importu un eksportu, kā iemeslu minot drošības apsvērumus un nepieciešamību liegt HAMAS pieeju ieročiem un naudai. Liela daļa starptautiskās sabiedrības tomēr uzskata, ka šie ierobežojumi negatīvi ietekmē visus Gazas joslas iedzīvotājus un ir netaisnīgi pret civiliedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!