Krievijas Valsts dome trešdien ar lielu balsu vairākumu apstiprināja premjerministra amatā Mihailu Kasjanovu. Par līdzšinējā premjera pienākumu izpildītāja, pirmā vicepremjera un finansu ministra Kasjanova apstiprināšanu valdības vadītāja amatā balsoja 325 deputāti, pret bija 55, bet 15 atturējās.
Līdz šim neviens premjera amata kandidāts nav guvis tik lielu valdības atbalstu.

Tagad Kasjanovam divu nedēļu laikā ir jāizveido jaunā valdība.

Runā pirms apstiprināšanas Kasjanovs deputātiem teica, ka nepieciešams visu varas institūciju un sabiedrības konsenss, lai varētu atrisināt esošās problēmas.

"Mēs zinām, ka mēs varam atrisināt problēmas, tikai panākot saskaņu starp visiem valdības atzariem, ar sabiedrību," viņš sacīja, uzsverot, ka ir par "enerģiskām reformām".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins lūgumu apstiprināt premjera amatā Kasjanovu parlamenta apakšpalātai nosūtīja 10.maijā, jo pēc Putina inaugurācijas prezidenta amatā 7.maijā saskaņā ar konstitūciju atkāpās valsts valdība.

Netika prognozēti nekādi šķēršļi sportiskā un eksakti domājošā Kasjanova kandidatūras apstiprināšanai premjerministra amatā Valsts domē, kur vairākumā ir valdību atbalstošajiem spēkiem.

Finansu ministrs un vicepremjers Kasjanovs premjera darbu faktiski veica jau kopš Borisa Jeļcina atkāpšanās no prezidenta amata Vecgada vakarā, pēc kuras premjers Putins pārņēma prezidenta pienākumus.

42 gadu vecumā Kasjanovs kļuvis par otro jaunāko premjerministru Krievijas vēsturē pēc Sergeja Kirijenko, līdz ar amata pienākumiem saņemot arī kontroli pār valsts kodolieroču palaišanas ierīci Putina nāves vai atkāpšanās gadījumā.

Lai gan viņam nav atklātas politiskās saites, Kasjanovs ir labi pazīstams ar ietekmīgiem oligarhiem, tādiem kā Boriss Berezovskis un Romāns Abramovičs, kuriem ir ietekme Kremlī.

Krievijas politiskajā juceklī šādas attiecības varētu izrādīties noderīgas Putinam, kurš pirms deviņiem mēnešiem parādījās uz politikas lielās skatuves, no Federālā drošības dienesta vadītāja kļūstot par premjerministru, lai gan šīs attiecības īpaši nesaskan ar Putina izvirzīto mērķi atbrīvot varas gaiteņus no Krievijas lielo uzņēmēju ietekmes.

Kasjanovs nostiprināja savas pozīcijas kā potenciālais premjers februārī, panākot vienošanos ar ārvalstu kreditoriem par vairāk nekā 10 miljardu ASV dolāru (sešu miljardu latu) Krievijas parāda norakstīšanu.

"Viņš ir eksperts parādu jautājumā," sacīja kāds Rietumu finansists. "Viņš ir pieklājīgs un labs sakaru veidotājs. Viņš labi runā angliski un uzreiz var pamanīt, ka viņš ir gudrs un gatavs izmantot niecīgāko sarunu partnera vājību, lai gūtu virsroku."

Kasjanovs ir dzimis Maskavas priekšpilsētā, beidzis Maskavas Autoceļu institūtu un ieguvis inženiera - celtnieka specialitāti, pēc tam deviņus gadus strādājis Valsts plāna komitejā.

1990.gadā viņš sāka darboties Ekonomikas ministrijā ārējo attiecību sfērā. 1993.gadā Kasjanovs tika pārcelts uz Finansu ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!