Foto: AFP/Scanpix

Svētdien, 6. aprīlī vairākās Ukrainas austrumos esošās pilsētās notikuši kārtējie separātiski noskaņoto iedzīvotāju mītiņi.

Doņeckā separātisti ieņēmuši Doņeckas apgabala administrācijas ēku, pirms tam tajā pa logu iemetot granātu. Spītējot miliču mēģinājumiem apturēt apgabala ēkas ieņemšanu, ar Krievijas karogiem un Georga lentītēm izrotājušies aktīvisti tomēr ielauzušies ēkā un teju nekavējoties uzvilkuši virs tās Krievijas karogu.

Patlaban prokrieviski noskaņotie ļaudis esot noskaņoti kareivīgi - viņi plānojot vismaz diennakti palikt ieņemtajā ēkā un izveidot tajā "tautas apgabala padomi".

Savukārt Luhanskā, kur aptuveni tūkstotis mītiņotāju bija ieradušies uz protesta akciju pie Ukrainas drošības dienesta mītnes, protestētājiem pēc sadursmēm ar tiesībsargājošajām iestādēm izdevies ieņemt ēku. Sadursmēs cietuši divi cilvēki - milicis un kāda mītiņa dalībniece, informē Ukrainas mediji.

Savukārt Harkovā, kur prokrieviski noskaņotie iedzīvotāji bija pulcējušies pie Tarasa Ševčenko vārdā nosauktā teātra, mītiņa laikā izcēlies kautiņš. "Interfax-Ukraina" vēsta, ka kautiņš, visticamāk, izcēlies starp prokrieviski noskaņotajiem mītiņotājiem un radikālās organizācijas "Labējais sektors" aktīvistiem. Miliči mēģinājuši izšķirt kaušļus, viņiem pa vidu izveidojot kordonu, taču kautiņā iesaistītie pāri miliču galvām viens otra un likumsargu virzienā raidījuši plastmasas pudeles un nūjas.

Pēc kautiņa prokrieviski noskaņotajiem mītiņotājiem tomēr izdevies ieņemt apgabala administrācijas ēku. Miliči neesot centušies apturēt ēkas ieņemšanu, bet, kad protestētāji iekļuvuši ēkā, pa atvērtiem logiem no tās atskanējuši saucieni: "Milicija ir ar tautu!".

Tikmēr jau izskan aizdomas par to, ka tas, ka svētdien ar jaunu sparu atsākušies mītiņi separātiski noskaņotajos rajonos nav nejaušība un Krievija var izmantot situācijas eskalāciju par ieganstu bruņoto spēku ieviešanai Ukrainas austrumu apgabalos. Šādas aizdomas pauž vairāku Rietumu mediju žurnālisti.

Tikmēr Ukrainas Iekšlietu ministrija, cenšoties "atvēsināt" apgabalu administrāciju ēku ieņēmējus, nākusi klajā ar publisku atgādinājumu, ka par līdzdalību šādās aktivitātēs draud brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!