Foto: EPA-AFI

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāve preses brīvības jautājumos Dunja Mijatoviča otrdien paudusi atzinību Maskavas tiesas spriedumam žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavības lietā, bet aicināja turpināt izmeklēšanu, lai sauktu pie atbildības personas, kas stāv aiz šīs slepkavības.

"Poļitkovskas lieta joprojām nav slēgta, līdz tie, kas pasūtīja šo šausmīgo slepkavību, tiks identificēti un notiesāti. Annas ģimene, draugi un kolēģi visā pasaulē ir pelnījuši taisnību," paziņoja Mijatoviča.

"Nesodāmība par noziegumiem pret žurnālistiem joprojām ir plaši izplatīta vairākās valstīs EDSO areālā, šī lieta kalpo par šausmīgu atgādinājumu par to," viņa piebilda.

Maskavas tiesa pirmdien piesprieda mūža ieslodzījumu diviem žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavībā apsūdzētajiem.

Tiesa atbalstīja prokuratūras pieprasīto mūža ieslodzījumu slepkavības izpildītājam čečenam Rustamam Mahmudovam un viņa tēvocim Lomali Gajtukajevam, kurš bija viens no slepkavības organizētājiem.

Pārējiem trim līdzdalībniekiem - bijušajam Maskavas policistam Sergejam Hadžikurbanovam piespriests 20 gadu cietumsods, bet Rustama brāļiem Ibrahimam un Džabrailam piespriesti 12 un 14 gadi cietumā.

Aizstāvības advokāts bija pieprasījis tiesu attaisnot viņa klientus pierādījumu trūkuma dēļ un tagad paziņoja, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Laikraksta "Novaja gazeta" žurnāliste Anna Poļitkovska tika nošauta Maskavā savas mājas kāpņu telpā 2006.gada 7.oktobrī.

Poļitkovska bija plaši pazīstama ar saviem rakstiem par notikumiem Čečenijā un Ziemeļkaukāzā, kā arī aktīvo Kremļa un Vladimira Putina kritizēšanu.

Viņa daudz rakstījusi par Krievijas armijas cilvēktiesību pārkāpumiem Čečenijā, kā arī neilgi pirms nāves informēja par Čečenijas prezidentam Ramzanam Kadirovam pakļauto karavīru zvērībām.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!