Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi ir aicinājis NATO lielvaras palīdzēt atjaunot Lībiju un novērst vakuumu, kurā zeļ ekstrēmisms un kas radies saistībā ar vardarbību pēc tam, kad ar Rietumu militāru palīdzību tika gāzts valsts līderis Muammars Kadafi.

To viņš teicis intervijā Lielbritānijas laikrakstam "Daily Telegraph" pirms vizītes Londonā, kuras laikā plānots runāt par drošības sadarbību ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kameronu.

"Lībijā valda briesmas, kas apdraud mūs visus. Ja nav valdības veidojas tikai vakuums, kurā var zelt ekstrēmisti," sacījis Ēģiptes prezidents.

"Tā bija misija, kas netika pilnībā pabeigta," viņš teica par NATO sniegto militāro atbalstu tautas sacelšanās laikā, kurā 2011.gadā tika gāzts un nogalināts ilggadējais Lībijas diktators Kadafi. Lībijā tā arī nav izdevies atjaunot kārtību pēc Kadafi gāšanas.

"Mums ir jāatbalsta visi centieni palīdzēt Lībijas iedzīvotājiem un Lībijas ekonomikai," uzsvēra Sisi.

Hroniskā nedrošība, bruņotiem grupējumiem cīnoties par kontroli pār Lībijas bagātīgajiem enerģijas resursiem un par varu cīnoties divām valdībām, Lībiju ir padarījusi par galveno vietu, no kuras cilvēku kontrabandisti veic savu rūpalu, uz Eiropu pār Vidusjūru bīstamajā ceļā sūtot tūkstošiem cilvēku.

"Mums ir jāizbeidz finansējuma un bruņojuma, un ārvalstu kaujinieku plūsma ekstrēmistiem. Visām NATO dalībvalstīm, ieskaitot Lielbritāniju, kas piedalījās misijā, lai gāztu Kadafi, ir jāsniedz sava palīdzība," uzstāja Ēģiptes prezidents.

Tā ir Sisi pirmā vizīte Lielbritānijā, kopš 2013.gadā viņa vadītā armija atcēla no amata Ēģiptes vēsturē pirmo brīvi ievēlēto civilo prezidentu Mohamedu Mursi. Islāmista 12 mēnešu ilgā atrašanās pie varas izraisīja plašus protestus, kas ļāva pie varas nonākt Sisi.

Intervijā viņš kā "nepamatotas spekulācijas" noraidīja apgalvojumus, ka Ēģiptes Sinaja pussalā sestdien notikušo Krievijas lidmašīnas katastrofu izraisīja raķete vai bumba.

Sisi arī kritizēja Rietumu centienus cīņā pret džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem Irākā un Sīrijā, sakot, ka "ekstrēmisma un nestabilitātes karte paplašinās un nevis sarūk. Mums ir jāpārvērtē savas prioritātes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!