Foto: Reuters/Scanpix

Ēģiptes administratīvā tiesa otrdien nolēma, ka iepriekšējie tiesu lēmumi par labu divu Sarkanās jūras salu nodošanai Saūda Arābijai ir spēkā neesoši, paziņoja tiesas amatpersona un advokāts.

Ēģiptes tiesas ir pieņēmušas pretrunīgus lēmumus, kopš Ēģipte 2016. gada aprīlī noslēdza vienošanos ar Saūda Arābiju par Tiranas un Sanafiras salu nodošanu. Ēģiptes parlaments 14. jūnijā akceptēja šo vienošanos.

Valdība ir paziņojusi, ka šīs salas pieder Saūda Arābijai, kas piecdesmitajos gados tās iznomājusi Ēģiptei, lai garantētu to drošību saspīlējuma starp Izraēlu un arābiem laikā. Neatliekamo jautājumu tiesa Kairā aprīlī atzina par spēkā neesošu Ēģiptes augstākās administratīvās tiesas lēmumu pret šo salu nodošanu.

Administratīvā tiesa otrdien nolēma, ka visi līdz šim pieņemtie neatliekamo jautājumu tiesas lēmumi ir uzskatāmi par spēkā neesošiem. "[Otrdienas] lēmums nozīmē, ka šī zeme pieder Ēģiptei," paziņoja advokāts Haleds Ali, kurš administratīvajā tiesā bija izklāstījis argumentus par šo viedokli.

Šis spriedums apstiprina, ka jebkāds mēģinājums nodot šīs salas uzskatāms par nekonstitucionālu, "pat ja prezidents ratificētu šo vienošanos", sacīja Ali.

Kad 2016. gada aprīlī Saūda Arābijas karaļa Kairas vizītes laikā tika paziņots par šo vienošanos, tā izprovocēja lielākos pret Ēģiptes valdību vērstos protestus kopš prezidenta Abdelfataha al Sisi nākšanas pie varas 2014. gadā. Toreiz tika aizturēti simtiem demonstrantu, bet lielāko daļu vēlāk atbrīvoja.

Vienošanās pretinieki to saista ar miljardiem eiro, ko Ēģiptes prezidenta Abdefataha al Sisi valdība saņēmusi no Saūda Arābijas, un pielīdzina to suverēnas teritorijas izpārdošanai. "Tagad bumba ir prezidenta laukumā," sacīja Ali. Ēģiptes prezidents vēl nav ratificējis šo salu nodošanu.

Tirana un Sanafira atrodas pie ieejas Akabas līcī, un tās var tikt izmantotas, lai kontrolētu pieeju Izraēlas ostas pilsētai Eilatai. Izraēla ieņēma abas salas 1967. gada Tuvo Austrumu kara laikā, bet atdeva tās Ēģiptei saskaņā ar 1979. gada Kempdeividas miera līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!