Foto: AFP/Scanpix

Romas pāvests Francisks otrdien vizītes laikā Eiropas Parlamentā Strasbūrā brīdinājis, ka Eiropa zaudē savu vadošo lomu pasaulē un tiek uztverta par kaut ko "novecojušu un izvārgušu", vēsta raidsabiedrība BBC.

Pāvests norādīja, ka ir no jauna jāstiprina Eiropa, aprakstot kontinentu kā "vecmāmiņu, kura vairs nav auglīga un rosīga", un norādot, ka Eiropa "riskē lēnām zaudēt savu dvēseli".

"Lielās idejas, kas reiz iedvesmoja Eiropu, šķiet, zaudējušas savu pievilcību, tās aizstājot ar institūciju birokrātijas tehniskajām īpatnībām," skaidro Francisks. Kontinents arvien "mazāk un mazāk jūtas kā galvenais varonis" pasaulē, kura to uzlūko ar neuzticību, uzskata garīdznieks.

Četras stundas ilgajā vizītē Strasbūrā pāvests pievērsās arī imigrantu jautājumam, aicinot novērst tūkstošiem bēgļu nāvi Vidusjūrā. "Mēs nevaram pieļaut Vidusjūras kļūšanu par lielu kapsētu," teica Vatikāna pārstāvis.

Savstarpēja atbalsta nepietiekamība Eiropas Savienībā (ES) veicina risinājumus, kuros nav ņemta vērā imigrantu cilvēciskā cieņa, tādā veidā sekmējot verdzību un sociālo spriedzi, uzskata Francisks.

Tāpat viņš aicināja izveidot darba vietas un nodrošināt darbiniekiem labākus apstākļus.

Šī ir otrā Romas pāvesta vizīte Eiropas Parlamentā Strasbūrā. 1988. gadā te viesojās pāvests Jānis Pāvils II, kurš uzrunā Eiropu nodēvēja par "civilizācijas signāluguni".

Franciska īsā vizīte Strasbūrā bija viņa otrais Eiropas brauciens kopš stāšanās amatā. Septembrī viņš viesojās Albānijā. Otrdienas brauciens ir pati īsākā vizīte visu Romas pāvestu praksē, norāda BBC.

Francisks jau iepriekš Eiropu ir saucis par "nogurušu" kontinentu, kurā tiek pielūgts "naudas elks". Tāpat viņš ir norādījis uz bēgļu problēmu, pagājušā gada jūlijā apmeklējot Lampedūzas salu.

Lampedūza, kas atrodas aptuveni 80 kilometrus no Tunisijas krastiem, ir tuvākā vieta, caur kuru Eiropā var nokļūt no nabadzības un konfliktiem bēgošie afrikāņi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!