Foto: AFP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien brīdināja Krieviju, ka Ankarai bez Maskavas ir citas alternatīvas Turcijas pirmās atomelektrostacijas (AES) būvniecībai un gāzes piegādēm.

Krievija šobrīd Akuju, Vidusjūras piekrastē, būvē Turcijas pirmo AES. Projekts, kura mērķis ir nostiprināt Turcijas enerģētisko neatkarību, izraisījis strīdīgus vērtējumus un izmaksās 20 miljardus dolāru.

Turcija arī ir viena no lielākajām Krievijas gāzes importētājām un apvienojusi spēkus ar Maskavu vērienīgā projektā, lai pa Melnās jūras dibenu uzbūvētu gāzesvadu.

Runājot ar žurnālistiem ceļā uz Japānu, Erdogans brīdināja, ka sadarbība ir apdraudēta, jo Krievija iesaistījusies Sīrijas konfliktā un tās kara aviācijas lidmašīnas ielidojušas Turcijas gaisa telpā.

"Turcijas zaudēšana Krievijai nozīmēs lielus zaudējumus," sacīja Erdogans. "Citi var uzbūvēt Akuju spēkstaciju, ja krievi to nedarīs."

"Krievija šajā projektā ir ieguldījusi trīs miljardus dolāru. Šajā gadījumā tā ir Krievija, kurai vajadzētu rīkoties ar lielāku apdomību."

Viņš arī piebilda, ka dabas resursu ziņā trūcīgā Turcija varētu citur atrast gāzes piegādātājus.

"Mēs esam Krievijas dabasgāzes pircējs numur viens. Ja tas būs nepieciešams, Turcija var savu dabasgāzi iegūt no daudzām citām vietām," viņš piebilda.

Krievijas parlamenta augšpalāta 30. septembrī atbalstīja prezidenta Vladimira Putina lūgumu par Krievijas karaspēka izmantošanu Sīrijā. Jau tajā pat dienā Krievijas kara aviācija Sīrijā veica pirmos uzlidojumus islāmistu nemiernieku pozīcijām.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

Turcija Sīrijas konfliktā atbalsta prezidenta Bašara al Asada pretiniekus un paudusi neapmierinātību par Krievijas iesaistīšanos konfliktā Asada pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!