Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers intervijā paudis, ka Brisele cienīs katalāņu referendumu un izvēli par labu neatkarīgai Katalonijai, vēsta katalāņu interneta vietne "VilaWeb".

Intervijas laikā Junkeram vaicāts, vai EK atzīst 1. oktobra referenduma rezultātu, uz ko EK prezidents atbildējis: "Komisija neiesaistās valsts iekšējās debatēs, taču notiekošais ir pieņemamas demokrātiskas debates." Tāpat EK prezidents akcentējis, ka EK ciena "Spānijas konstitucionālo tiesu un Spānijas parlamenta lēmumus." Gadījumā, ja plānotajā referendumā vairākums nobalsos "par", tad arī šo viedokli Junkera pārstāvētā institūcija cienīšot.

Vienlaikus Junkers arī norādīja, ka gadījumā, ja Katalonija kļūst neatkarīga, tā nebūs ES valsts. Lai par tādu kļūtu, Katalonijai būs jāizpilda tās pašas procedūras, kuras 2004. gadā uzņemtajām valstīm.

Jau vēstīts, ka Katalonijas reģionālais parlaments 6. septembrī pieņēma likumu, kas sagatavos ceļu referenduma rīkošanai par reģiona neatkarību no Spānijas 1. oktobrī. Spānijas Konstitucionālā tiesa ir apturējusi šī likuma darbību, tomēr Katalonijas valdība ir solījusi referendumu rīkot jebkurā gadījumā.

Savukārt Spānijas valdība paziņojusi, ka nevar pieļaut neatkarības referenduma organizēšanu, jo tas būtu pretrunā ar konstitūciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!