Foto: Reuters/Scanpix

Ja Ukraina nespēs izpildīt Briseles izvirzītās prasības, iespēja parakstīt asociācijas līgumu tai varētu būt tikai nākamgad, brīdinājis Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Kā ziņo Polijas Radio, gadījumā, ja Eiropas Savienības (ES) izvirzītās prasības netiks izpildītas, "Ukraina līgumu ar ES varēs parakstīt tikai pēc gada", kad līdzīgas vienošanās tiks noslēgtas ar Moldovu un Gruziju, skaidrojis Sikorskis.

Pēc viņa teiktā, asociācijas līguma parakstīšana būtu atalgojums par veiktajām reformām un pamudinājums "divkāršot pārmaiņu tempu".

Ukrainas valdība 18.septembrī apstiprināja asociācijas līgumu ar ES. Kijeva cer līgumu parakstīt ES-Austrumu partnerības samitā, kas notiks Viļņā 28. un 29.novembrī. Taču vienošanās parakstīšana var tikt atlikta Kijevas un Briseles domstarpību dēļ, īpaši jau saistībā ar ekspremjeres un opozīcijas līderes Jūlijas Timošenko turēšanu apcietinājumā.

Jau vēstīts, ES līderi piektdien pauda gatavību parakstīt asociācijas līgumu ar Ukrainu, taču uzsvēra, ka vispirms tai jāizpilda Briseles izvirzītās prasības.

Pēc bloka līderu samita noslēguma izplatītajā paziņojumā teikts, ka ES līderi ar nepacietību gaida novembra nogalē Viļņā plānoto Austrumu partnerības samitu, kurā iecerēts parakstīt šo vienošanos. Taču vienlaikus uzsvērts, ka vienošanās parakstīšana iespējama vien tad, ja ir "apņēmīga rīcība un taustāms progress" ES izvirzīto prasību izpildē.

Viena no galvenajām ES prasībām Kijevai ir rast visām pusēm pieņemamu Timošenko lietas atrisinājumu, kā arī novērst "selektīvo taisnīgumu" un nodrošināt tiesu un vēlēšanu sistēmas reformas.

ES uzskata, ka Ukrainas tiesas spriedums Timošenko lietā bijis prezidenta Viktora Janukoviča politisks lēmums, kurš šādā veidā centies atbrīvoties no bīstamās konkurentes.

2011.gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Pati ekspremjere savu ieslodzīšanu uzskata par viņas bijušā prezidenta vēlēšanu konkurenta Janukoviča politisku vendetu.

Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiks pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmēs izšķirošu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā. Šāda notikumu attīstība savukārt raisa nopietnas bažas Maskavā, kas uzskata, ka Kijeva atrodas dziļi tās ietekmes sfērā.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!