Foto: Reuters/Scanpix

Panākta vienošanās starp Turciju un Eiropas Savienību (ES) par imigrācijas krīzes risināšanu. Šī vienošanās cita starpā paredz, ka palīdzībai Sīrijas bēgļu uzturēšanā Turcijai tiks piešķirti 3 miljardi eiro, vēsta ārvalstu mediji.

Tāpat plānots atsākt sarunas par Turcijas iespējamo pievienošanos ES, ziņo raidsabiedrība BBC. Tāpat Turcija vēlas, lai tiktu ieviests bezvīzu režīms.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu šo nodēvējis par "vēsturisku dienu" Turcijas attiecībās ar ES.

Vienošanās tika panākta tikšanās laikā Briselē, uz kuru pulcējās 28 ES valstu līderi un Turcijas premjers, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Sanāksmē piedalījās ar Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma, kura uzsvēra, ka ir svarīgi stiprināt ES un Turcijas politisko dialogu un padziļināt sadarbību kopīgo stratēģisko interešu jomās. Saskaņā ar Straujumas pausto Latvija ļoti novērtē Turcijas būtisko lomu un veikumu, uzņemot un izmitinot tik ievērojamu skaitu kara bēgļu no Sīrijas.

"Šodien ir vēsturiska diena mūsu un ES attiecībās," turpina Turcijas premjers, "es esmu pateicīgs visiem Eiropas līderiem par šo jauno sākumu."

Dažas ES dalībvalstis, bažījoties par Turcijas valdības attieksmi pret demokrātiju un likuma spēku, neatbalsta šo savstarpējo tuvināšanos, ziņo BBC korespondents Marks Lovens.

Tiesa gan Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers paziņojis, ka vienošanās "nenovedīs pie situācijas, kurā mēs aizmirstam par galvenajām atšķirībām, kas valda starp mums un Turciju – cilvēktiesības un preses brīvība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!