Foto: AFP/Scanpix

Kolumbijas komunistisko teroristu grupējuma Kolumbijas Revolucionārie spēki (FARC) kaujinieku iekšējās sadursmēs pagājušajā nedēļā gājis bojā viens cilvēks, paziņojis grupējums.

Sadursmes notikušas ar FARC kaujiniekiem, kas neatbalsta grupējuma noslēgto miera līgumu ar valdību.

FARC austrumu bloka komandieris paziņoja, ka vardarbība izcēlusies 10. janvārī netālu no Sanvisentes del Kagvanas.

"Notika bruņota konfrontācija starp šī bloka vienībām un vienību, (...) kas nolēma pamest mūsu rindas, jo nepiekrīt miera līgumam starp FARC un valdību," paziņoja FARC austrumu bloka komandieris, piebilstot, ka sadursmēs dzīvību zaudējis viens no atšķēlušās grupas kaujiniekiem.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss un FARC 24. novembrī parakstīja miera līguma jauno variantu pēc tam, kad sākotnējais variants 2. oktobrī referendumā tika noraidīts.

Miera līgums paredz FARC pārtapšanu politiskā partijā, kas no 2018. gada varēs piedalīties kongresa vēlēšanās, un Senātā un Pārstāvju palātā tai būs garantētas vismaz piecas vietas pirmajos divos termiņos. Pēc tam garantētu vietu nebūs.

Līguma kritiķi uzskata to par pārāk lielu piekāpšanos kaujiniekiem, bažījoties, ka tas ļaus vēlēšanās kandidēt arī tiem FARC kaujiniekiem, kas pastrādājuši nopietnus noziegumus.

Saskaņā ar Kolumbijas valdības aplēsēm bruņotais konflikts, kas ilga kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, prasījis vairāk nekā 600 000 dzīvību, lai gan saskaņā ar citiem novērtējumiem upuru skaits varētu būt 220 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!