Fidži piektdien notika valsts apvērsums, kurā bruņoti civiliedzīvotāji ieņēma parlamentu un ieslēdza premjerministru Mahendru Čaudhri un vēl septiņus ministrus kādā augšstāva istabā.
Par to ziņoja Austrālijas radio un vietējie masu mediji.

Apvērsuma vadītājs biznesmenis Džordžs Speits, kurš ir opozīcijas deputāta Sema Speita dēls, vietējā radio paziņoja, ka viņš pārņem izpildvaru Fidži "katra fidžiešu pamatnācijas locekļa vārdā" un atceļ konstitūciju, kā arī prezidenta pilnvaras.

Speits paziņoja, ka par premjera vietas izpildītāju ir iecelts parlamenta deputāts Ratu Timoci Silatolu no Fidžiešu asociācijas partijas. Viņš piebilda, ka armijai ir pasīva loma.

Apvērsums, kuru veica septiņi vīrieši maskās un civildrēbēs, sākās ap pulksten 10 (ap pusnakti pēc Latvijas laika), ziņoja Jaunzēlandes Nacionālais radio no Fidži galvaspilsētas Suvas.

Tā laikā tika raidīti vismaz divi šāvieni, bet nav ziņots, ka kāds būtu ievainots. Vietējie masu mediji ziņoja, ka jauniešu grupas vēlāk sākušas laupīt veikalus Suvas ielās.

Apvērsums notika tieši gadu pēc Čaudhuri valdības, kurā dominē etniskie indieši, izveidošanas. Čaudhuri ir pirmais etniskais indietis Fidži premjerministra amatā.

Fidžiešu nacionālisti apsūdz Čaudhuri indiešiem labvēlīgas politikas īstenošanā, tai skaitā mēģinājumus pārliecināt fidžiešu zemes īpašniekus atjaunot zemes nomu tūkstošiem indiešu, kas ir viņa galvenie politiskie atbalstītāji.

No Fidži 813 tūkstošiem iedzīvotāju 51 procents ir fidžieši un 44 procenti - etniskie indieši.

Ar apvērsuma vadītājiem parlamentā notiek sarunas par valdības locekļu atbrīvošanu, kurās piedalās bijušais armijas pulkvedis Sitiveni Rabuka, kas 1987.gadā vadīja divus valsts apvērsumus un pēc tam 12 gadus bija pie varas, ziņoja Jaunzēlandes Ārlietu ministrija.

Kopā ar Rabuku ir ieradušās arī augstas armijas un policijas amatpersonas, kas liecina, ka apvērsumu vismaz sākotnēji nav atbalstījusi armija. Arī Speits savā runā piebilda, ka armija ieņem "pasīvu" lomu.

Visi telefonsakari Fidži ir pārtraukti tāpat kā pēc 1987.gada apvērsumiem.

Apvērsuma laikā notika parlamenta sēde, un ir aizturēti visi 52 valdošās partijas deputāti, ziņoja Jaunzēlandes Nacionālais radio. Opozīcijas deputāti un apmēram 70 studentu, kas tobrīd atradās parlamentā, tika atbrīvoti.

Neilgi pēc apvērsuma veikali valstī tika pakapeniski slēgti un darbinieki devās mājās. Aviosabiedrība "Air Fiji" paziņoja, ka daži ārzemnieki gatavojas atstāt valsti. Vietējās radiostacijas regulāri ziņoja par notiekošo fidžiešu, angļu un hindi valodās.

Čaudhri valdība šomēnes aizliedza protesta gājienus, jo policija bija brīdinājusi, ka nespēs tikt galā ar plašām demonstrācijām. 28.aprīlī vairāki tūkstoši fidžiešu protestēja pret valdību, izejot gājienā, kuru organizēja opozīcijas politiķi no agrāk valdošās Fidžiešu politiskās partijas, kuru Čaudhuri Darba partija sakāva parlamenta vēlēšanās 1999.gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!