Dienām ilgo lietavu dēļ, kas skārušas Eiropu, Francijā izveidojušies plaši plūdi. Pārplūdusi arī Sēna un tāpēc apmeklētājiem tika slēgts pasaules apmeklētākais muzejs – Luvra, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Muzejs slēgts, lai darbinieki varētu plūdu apdraudētos pasaules slavenos mākslas darbus pārvietot uz galerijas augstākajām stāviem. Ceturtdienas rītā tika slēgts arī populārais Orsē muzejs.

Ūdens līmenis Sēnas upē ir cēlies par pieciem metriem virs normas. Upes krastos izvietotas ārkārtas barjeras, bet daudzviet tāpat upe ir izgājusi no krastiem. Paredzams, ka nakts laikā Sēnā ūdenslīmenis vēl vairāk paaugstnāsies.

Sinoptiķi vēsta, ka nedēļas nogalē Eiropas centrālajos rajonos pāris stundu laikā varētu nolīt pat pieci centimetri nokrišņu, raksta BBC.

Raidsabiedrība vēsta, ka slēgta arī Sēnas upes tuvumā esošā metro līnija. Bez elektroapgādes šobrīd Parīzē ir aptuveni 25 tūkstoši cilvēku.

Savukārt no Francijas pilsētas Nemūras centra evakuēti trīs tūkstošus cilvēku pēc tam, kad tai caurtekošā Luāra sasniedza tik augstu ūdens līmeni, kāds tajā nav bijis kopš 1910. gada postošajiem plūdiem. Pilsētas mērs paziņojis, ka pilsētas centrs ir pilnībā zem ūdens un ievērojami cietuši uzņēmumi.

Francijas prezidents Fransuā Olands nolēmis izziņot dabas katastrofas stāvokli tajās valsts vietās, kur plūdi radījuši vislielākos bojājumus. Tas dos iespēju izmantot finanšu līdzekļus, kas paredzēti ārkārtas gadījumiem.

Spēcīgās lietusgāzes Eiropā ir prasījušas vismaz 10 cilvēku dzīvību. Vairums bojā gājušo ir Vācijas iedzīvotāji. Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka naktī uz ceturtdienu vismaz četri cilvēki gājuši bojā plūdos Vācijas Bavārijas apgabalā netālu no Austrijas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!