Laikā, kad iestājusies ziema un daudzus Krievijas reģionus piemeklējis aukstuma vilnis, pasaules uzmanību atkal izpelnījies Oimjakonas ciems Sibīrijā, kur janvāra vidū sals nokrities zem -60 Celsija grādu atzīmes.

Sociālajos tīklos, piemēram, popularitāti guva video, kurā redzams kā ķīniešu tūristi izmetušies kaili -50 grādu salā lēkā pa upi.

Reaģējot uz aktuālo interesi par Oimjakonu, "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL) publicējusi fotogrāfijas no šīs apdzīvotās vietas. Lai gan Amosa Čaplesa fotoattēli uzņemti jau 2012. gadā, daudzu no tiem publicēti pirmo reizi. Arī "Delfi" ir iespēja demonstrēt šīs fotogrāfijas.

Pēc tam, kad 1933. gadā Oimjakonā tika reģistrēts -71,2 grādu spēcīgs sals, ciems ieguva "Pasaules aukstuma pola" slavu. Nokļūt ciemā var, divas dienas braucot no Sahas Republikas galvaspilsētas Jakutskas.

Pati Jakutksa, kurā dzīvo 270 tūkstoši cilvēku, tiek dēvēta par pasaules aukstāko pilsētu. Šogad janvārī gaisa temperatūra tur nokritusies zem -50 Celsija grādu atzīmes.

Oimjakona tulkojumā no vietējās valodas nozīmē "nesasalstošs ūdens", atsaucoties uz visu ziemu neaizsalstošu avotu, kas ir ziemeļbriežu ganu iecienīta piestāšanas vieta.

Daudzi reģiona dzīvnieki ir pielāgojušies dzīvei stindzinošā salā. Jakutijas zirgi, piemēram, var dzīvot zem klajas debess un prot ar kāju atrakt sniegu, lai aizsniegtu apakšā esošo zāli.

Ciema vienīgajā veikalā izstādīti bērnu zīmējumi, kas ataino alkohola radīto postu, atceras Čaples. Strādājot Oimjakonā, viņam nācies izvairīties no dzērājiem, kas draudējuši ar fizisku izrēķināšanos.

Ciema viesu māja, kur viņš apmetās, bijusi relatīvi komfortabla. Kamēr radiators bijis dedzinoši karsts – sienas ledus aukstas. Atrodot pareizo pozīciju starp radiatoru un sienu, varējis izgulēties tīri labi, atceras fotogrāfs.

Čaples secina, ka no fotogrāfa skatpunkta ceļojums bija brīnišķīgs, bet kā cilvēkam tas bijis grūts. "Man ir liela cieņa pret cilvēkiem, kas šādā vietā var dzīvot visu gadu," viņš rezumē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!