Foto: AFP/Scanpix

Otrdien, atzīmējot 205. gadadienu kopš Venecuēla ieguva neatkarību no Spānijas, galvaspilsētā Karakasā sarīkota iespaidīga militārā parāde, kurā bija apskatāmi arī valsts iznīcinātāji un tanki.

Parāde, kurā piedalījās arī prezidents Nikolass Maduro kopā ar pirmo lēdiju Sisilu, atzīmē 205 gadus kopš tā dēvētās pirmās Venecuēlas Republikas dibināšanas 1811. gadā. Tās mūžs gan neilga pat gadu. Arī otrā Venecuēlas republika pastāvēja vien dažus mēnešus, bet trešā kļuva par Lielās Kolumbijas provinci.

Venecuēlas neatkarība no Lielās Kolumbijas pasludināta gandrīz 20 gadus pēc pirmajiem neatkarības centieniem - 1830. gada 13. janvārī. Šo neatkarības karu gados bojā gāja gandrīz trešdaļa no Venecuēlas iedzīvotājiem jeb 800 000. Tiesa, starptautiski Venecuēla tika atzīta vēl 15 gadus vēlāk.

Patlaban valstī mīt nepilni 32 miljoni cilvēku. Savukārt Venecuēla pēc divām naftas ienākumu nodrošinātas labklājības desmitgadēm pirms nepilniem desmit gadiem saskārās ar pēkšņu ekonomikas lejupslīdi. To izraisīja spēja naftas cenas samazināšanās un Venecuēlas pārāk lielā atkarība no tās.

Jau ziņots, ka arī patlaban valsts ekonomika turpina strauji pasliktināties – jūtama elektroenerģijas krīze, Karakasu pamet starptautiskās aviokompānijas, un veikalos produktu iztrūkums skāris teju visas preču grupas. Tikmēr populistiskais valsts līderis Maduro izsludinājis ārkārtas ekonomikas stāvokli, lai cīnītos pret "ārvalstu agresiju", ko viņš vaino Venecuēlas ekonomiskajās problēmās.

CNN vēsta, ka preču trūkums katru dienu kļūst arvien pamanāmāks un veikalos grūti atrast cukuru, tualetes papīru, maizi, prezervatīvus un citus plaša patēriņa produktus. Tāpat par darbības apturēšanu Venecuēlā paziņojušas divas starptautiskas aviokompānijas - Vācijas "Lufthansa" un Čīles "Latam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!