Foto: AFP/Scanpix/LETA

Laboratorijā Ķīnā zinātnieki pirmo reizi klonējuši divus mazus pērtiķīšus tieši pēc tās pašas metodes, kas savulaik tika izmantota aitas Dollijas klonēšanā, trešdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Identiskie pērtiķi - Zhong Zhong un Hua Hua pirms dažām nedēļām piedzimuši laboratorijā Ķīnā.

Zinātnieki pauž, ka pērtiķu populācija, kas ir ģenētiski identiska, noderēs cilvēku slimību izpētei. Savukārt kritiķi pauduši bažas par darba ētiskumu, kas arvien vairāk ved pie tā, ka varētu tikt klonēti arī cilvēki.

Kā precizē BBC, pērtiķītis Zhong Zhong piedzimis pirms astoņām nedēļām, bet Hua Hua pirms sešām nedēļām.

Mazie zvēriņi pagaidām tiek baroti ar pudelīti, kā arī tie augot normāli. Sagaidāms, ka tuvākajos mēnešos laboratorijā pasaulē vēl nāks mazie pērtiķīši.

Jau vēstīts, ka 2003. gada februārī nomira pirmā klonētā aita Dollija, paziņoja Roslina institūts Edinburgā, kas to bija radījis.

Institūta paziņojumā teikts, ka lēmums "eitanazēt" sešus gadus veco Dolliju tika pieņemts, kad veterinārajā izmeklēšanā atklājās, ka viņai ir progresējoša plaušu slimība.

Dollija tika klonēta no pieaugušas sešus gadus vecas aitas krūšu šūnas un piedzima institūtā 1996. gada 5. jūlijā.

Foto: AP/Scanpix

Par tās dzimšanu tika paziņots tikai septiņus mēnešus vēlāk, un par to runāja kā par visnozīmīgāko zinātnisko pavērsienu pēdējo desmit gadu laikā.

Taču tā arī izraisīja karstas debates par klonēšanas ētisko pusi - un šis strīds vēršas plašumā sakarā ar ziņām par cilvēka klonēšanu.

Dollija attīstījās normāli un divas reizes dzemdēja jērus - vispirms Boniju 1998. gada aprīlī un pēc tam 1999. gadā vēl trīs jērus.

Bet trauksmes zvans atskanēja, kad Dollijai atklāja kādu artrīta formu, un speciālisti teica, ka tas varētu būt saistīts ar viņas izcelšanos.

Īans Vilmuts, kurš vadīja klonēšanas eksperimentu, vienmēr ir bijis pret mēģinājumiem atkārtot šo procesu ar cilvēkiem un brīdina par neprognozējamām problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!