Foto: AFP/Scanpix

Ukrainā pirmdien tiek atzīmēta Eiromaidana gadadiena - Goda un brīvības diena, vēsta medijs "Unian". Tā tiek atzīmēta kopš 2014. gada, pieminot Eiromaidana notikumus, kurā ukraiņu tauta dažādās valsts pilsētās izgāja ielās, protestējot pret valsts līderu centieniem tuvināties Krievijai.

Goda un brīvības dienā visā Ukrainā notiek piemiņas un kultūras pasākumi, kā arī svinīgas pieņemšanas. Par vienu no centrālajām piemiņas vietām kļuvis Maidanā esošais piemineklis protestu laikā kritušajiem aktīvistiem jeb "debesu simtniekam".

Šajā dienā pirms trim gadiem Viktora Janukoviča vadībā esošās amatpersonas atteicās atlikt gatavošanos parakstīt Asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, kas radīja lielu sabiedrības neapmierinātību, novedot pie valsts vēsturē vērienīgākās revolūcijas kustības. Cilvēki izgāja ielās tajā pašā dienā.

Kijevas neatkarības laukumā jeb Maidanā protestētāji uzcēla vairākas teltis, kurās palika arī pa naktīm. Agrā 2013. gada 30. novembra agrā rītā speciālo uzdevumu vienība "Berkut" uzbruka protestētājiem, daudzus no viņiem piekaujot, kā arī nojaucot teltis. Šādas tiesībsargājošo iestāžu rīcības saniknoti dažādu Ukrainas pilsētu ielās iznāca simtiem tūkstoši valsts iedzīvotāju.

Plaša mēroga protesti ilga līdz vēlam 2014. gada februārim, iegūstot nosaukumu Eiromaidans. Februāra nogalē pēc pēdējiem mēģinājumiem protestētājus izdzenāt ar ieročiem, tostarp nogalinot vairāk nekā simts cilvēku, prezidents Viktors Janukovičs aizbēga uz Krieviju.

Ukrainas Augstākā Rada jeb parlaments pēc prezidenta gāšanas atguva pilnu kontroli un izsludināja prezidenta vēlēšanas. Tajās tā paša gada pavasarī uzvarēja Petro Porošenko, kurš drīz pēc stāšanās amatā parakstīja iepriekš atlikto līgumu ar Eiropas Savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!