Foto: Reuters/Scanpix

Augsta ranga Francijas veselības dienestu pārstāvis pavēstījis, ka Francijā kādai sievietei konstatēts pirmais saslimšanas gadījums ar Zikas vīrusu, sestdien vēsta ziņu aģentūra "Associated Press" (AP).

Zikas vīruss diagnosticēts sievietei, kurai nav konstatēta grūtniecība.

"Paciente nebija ceļojusi. Tikai nesen no ceļojuma Brazīlijā atgriezās viņas pavadonis," apgalvojis veselības dienestu pārstāvis. Tāpat viņš uzsvēris, ka abi cilvēki ir inficējušies ar šo slimību, bet kopumā jūtoties labi.

Zikas vīrusa izpaltība seksuālu kontaktu veidā konstatēta arī ASV Teksasas štatā.

Vēstīts, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) aicinājusi Eiropas valstis strauji rīkoties, lai novērstu Zikas vīrusa izplatību.

Zikas vīruss, kas tiek vainots iedzimtu defektu izraisīšanā, ir diagnosticēts cilvēkiem arī Portugālē, Somijā un Vācijā.

Jau ziņots, ka Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947. gadā Āfrikā. Lai arī iepriekš zināma kā odu pārnēsāta kaite Āfrikā un Āzijā, Zikas vīrusslimība sabiedrības veselības sargu uzmanību īpaši pievērsa 2015. gadā, kad tās gadījumi konstatēti vairākos Brazīlijas un Kolumbijas štatos, bet pašlaik jau tā izplatījies plašākā teritorijā.

Ar Zikas vīrusu var inficēties no "Aedes" ģints odu kodieniem. Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Pētnieku dati liecina, ka Zika vīruss varētu būt par iemeslu arī ļoti nopietnām un retām neiroloģiskām komplikācijām, kas pazīstams kā Gijēna-Barē sindroms. Tā ir slimība, kad organisma imūnā sistēma uzbrūk daļai no perifērās nervu sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!