Pasaules 20 attīstītāko un attīstības valstu (G20) līderi piektdien, noslēdzot sanāksmi Pitsburgā, vienojās par baņķieru prēmiju ierobežošanas pasākumiem, kā arī izklāstīja jaunu ekonomikas kārtību, aicinot valstis sadarboties, lai izvairītos no pārmērīgiem tirdzniecības deficītiem vai atlikumiem.

G20 līderi vienojās par sistēmu, kuras ietvaros katru gadu paredzēts realizēt virkni mērķu un pēc tam Starptautiskā Valūtas fonda uzraudzībā veikt savstarpēju situācijas analīzi.

Plāna mērķis ir mudināt liela patēriņa valstis, kā ASV, samazināt izdevumus, bet valstis ar lielu pārpalikumu, kā Ķīna un Vācija, veicināt vietējo patēriņu.

ASV prezidents Baraks Obama panākto vienošanos nodēvēja par "jaunas sadarbības ēras" sākumu.

Pasaules līderi arī vienojās turpināt līdzšinējos ekonomikas stimulēšanas pasākumus, atzīstot tos par efektīviem ekonomiskās lejupslīdes apturēšanā.

G20 valstu sanāksmē noslēgta vienošanās par baņķieru prēmijām, kuras tiks saistītas ar sasniegumiem ilgtermiņā, nevis ar īslaicīgu riskantu darbību.

G20 līderi arī vienojās kļūt par pastāvīgu sasaukumu, kas atbildīgs par ekonomisko sadarbību, un reizi gadā tikties valsts līderu līmenī, nevis tikai finanšu ministru līmenī. Šis solis nozīmē, ka līdzšinējais G8 formāts tiks atmests, iekļaujot sanāksmē arī Ķīnas, Indijas, Dienvidāfrikas, Meksikas un Brazīlijas augošās ekonomikas.

Iepriekš attīstības valstis uz G8 sanāksmi tika aicinātas kā viesi, bet ASV prezidents Baraks Obama un Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns pauda atbalstu G20 formātam.

"Mēs nosakām, ka G20 būs galvenais forums starptautiskajai ekonomiskajai sadarbībai," teikts līderu gala paziņojumā. Nākamgad G20 sanāksmes notiks Kanādā un Dienvidkorejā, bet 2011.gadā Francijā.

Sanāksmē arī panākta vienošanās par balsstiesību pārdali Starptautiskajā Valūtas fondā (SVF), lai lielāku teikšanu iegūtu attīstības valstis.

Vienošanās paredz, ka pieci procentpunkti balsstiesību no kontrolējošajām attīstītajām valstīm tiks nodoti attīstības valstīm, atzīstot to pieaugošo lomu pasaules ekonomikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!