Foto: EPA/LETA

Sestdien Parīzē starptautiskās vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvists sarīkojis protestu pret 30 savu biedru turēšanu apcietinājumā Krievijā, divas stundas pavadot Eifeļa torņa otrajā stāvā iekārtā teltī.

Viņš arī izkāra plakātu ar uzrakstu "Free the Arctic 30" un "Aktīvisti cietumā, klimats briesmās", liekot varasiestādēm slēgt torni apmeklētājiem.
Protesta akcija sākās deviņos rītā un beidzās pēc divām stundām, kad ugunsdzēsēji nocēla aktīvistu.

"Mēs esam šeit, lai nosūtītu vēstījumu Francijas valdībai darīt visu, lai nodrošinātu 28 aktīvistu un divu žurnālistu atbrīvošanu," sacīja aktīvists Sirils Kormjē. "Premjerministrs Žans Marks Ero nākamajā nedēļā būs vizītē Krievijā. Mēs prasām viņam šo jautājumu noteikt dienaskārtībā."

LETA jau ziņoja, ka "Greenpeace" aktīvisti 18.septembrī mēģināja Barenca jūrā nokļūt uz uzņēmuma "Gazprom neftj šeļf" naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja", lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa "Arctic Sunrise" klāja. Pēc aizturēšanas "Arctic Sunrise" kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

Aizturēto vidū ir seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 citu valstu pilsoņi, tostarp Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas.

Sākotnēji aktīvistiem tika izvirzītas apsūdzības pirātismā, taču šonedēļ tās pārkvalificētas uz apsūdzībām huligānismā, par ko paredzēts mazāks sods.

Ja saistībā ar apsūdzībām pirātismā "Greenpeace" aktīvistiem draudēja līdz 15 gadiem cietumā, tad par huligānismu - līdz septiņiem gadiem cietumā.
"Gazprom" grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no "Prirazlomnaja", norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un sastopami retu sugu putni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!