Foto: AP/Scanpix
Jau pēc nepilniem diviem gadiem Apvienoto Nāciju Organizācijai būs vajadzīgs jauns vadītājs, jo pašreizējā ANO ģenerālsekretāra Bana Kimuna pilnvaru termiņš beigsies 2016.gada 31.decembrī.

Tuvojoties šim brīdim, aizvien biežāk tiek izteikta doma, ka pienācis laiks šīs organizācijas vadību beidzot uzticēt sievietei.

Tāpat kā 2006.gadā, kad ANO vadītājs tika izraudzīts iepriekšējo reizi, sieviešu organizācijas plāno iestāties par to, lai šo amatu ieņemtu sieviete. Vairāku iespējamo pretendentu skaitā jau pieminēts arī Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites vārds.

"Jau ir bijuši astoņi vīrieši un nevienas sievietes. Manuprāt, ir laiks," uzskata "Campaign to Elect a Woman Secretary-General" ("Kampaņas par ģenerālsekretāres ievēlēšanu") vadītāja, Jeila universitātes pasniedzēja Džīna Krasno.

Jau no svētdienas viņas vadītās kampaņas vietne "WomanSG.org" iepazīstinās ar aptuveni duci izcilu un politikā pieredzējušu sieviešu kandidatūru. Ik pēc pāris nedēļām tiks piedāvāts jauns saraksts.

Nākamajā mēnesī līdzīgu kampaņu "Laiks sievietei" gatavojas sākt starptautiskā sieviešu tiesību aizstāvības organizācija "Equality Now" ("Līdztiesību - tūlīt!"), mudinot sabiedrību šajā jautājumā izdarīt spiedienu uz ANO un dalībvalstīm.

Organizācija jau pieminējusi vairākas iespējamās kandidatūras - bijušo Jaunzēlandes premjerministri, ANO Attīstības programmas vadītāju Helēnu Klārku, Eiropas Komisijas viceprezidenti un budžeta komisāri, bulgārieti Kristalinu Georgjevu, Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti, Dānijas premjerministri Helli Torningu-Šmitu un Čīles prezidenti Mišelu Bašlē.

"Protams, varētu pasapņot arī par Vācijas kancleri Angelu Merkeli," izteikusies Pasaules līderu sieviešu padomes ģenerālsekretāre Laura Lisvuda.

Iespējamo kandidāšu skaitā izskanējis arī Starptautiskā Valūtas fonda izpilddirektores Kristīnes Lagardas vārds, bet viņai ceļu uz šo amatu varētu liegt tas apstāklis, ka Lagarda ir francūziete, jo šā amata kandidatūras no piecām ANO pastāvīgajām dalībvalstīm - ASV, Lielbritānijas, Francijas, Krievijas un Ķīnas - tradicionāli netiek izskatītas.

Ģenerālsekretāra amatā parasti cits citu nomainījuši dažādu pasaules reģionu pārstāvji, lai gan ANO hartā nav norāžu uz šādu kārtību. Šoreiz varētu būt kārta Austrumeiropai, kas nekad vēl nav bijusi pārstāvēta šajā amatā. Šajā sakarā pieminēts arī UNESCO ģenerāldirektores bulgārietes Irinas Bokovas vārds.

Taču līdztekus jau minētajām kampaņām par ANO augstākā amata uzticēšanu sievietei pasaulē izskanējušas arī prasības pārskatīt visu ģenerālsekretāra izraudzīšanās procesu, padarot to atklātāku un pieejamāku jebkuras valsts pārstāvim.

Pērn tika sākta kampaņa "Viens par septiņiem miljardiem", ko atbalsta desmitiem nevalstisko organizāciju, tostarp "Amnesty International", uzskatot, ka šobrīd daudzām no 193 ANO dalībvalstīm nav gandrīz nekādas teikšanas ģenerālsekretāra izvēlē. Šīs kampaņas rīkotāji gan neizvirza prasību noteikti uzticēt ANO vadību sievietei, tomēr atgādina, ka tas vēl nekad nav darīts

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!