Foto: AFP/Scanpix

ASV Havaju salas gatavojas viesuļvētrām "Izele" un "Hulio", kas seko cieši viena otras pēdās.

Viesuļvētras atnesīs sev līdzi spēcīgu vēju, lietu un bangas, prognozē meteorologi.

"Izele" piektdien plkst.9 pēc Latvijas laika atradās 113 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Hilo un 450 kilometrus uz austrumiem, dienvidaustrumiem no Honolulu.

"Izele" kvalificēta kā pirmās kategorijas vētra. Tās vēja ātrums sasniedz 120 kilometrus stundā (33,3 metrus sekundē), informēja Centrālā Klusā okeāna viesuļvētru centrs (CPHC).

Meteorologi prognozē, ka "Izele" virzīsies pāri Havajai, kas ir arhipelāga lielākā sala, bet pēc tam dosies uz dienvidiem, skarot mazākās salas.

Aviokompānija "Island Air" ceturtdienas vakarā un piektdien atcēlusi visus lidojumus starp salām. Arī lidsabiedrība "Hawaiian Airlines" atcēlusi lidojumus, bet kompānijas "United Airlines" un "US Air" apturējušas reisus uz Losandželosu un Fīniksu.

"Izele" Havaju salām var atnest līdz pat 30 centimetriem nokrišņu, kas var izraisīt dzīvībai bīstamus plūdus, brīdinājis CPHC.

Tikmēr "Hulio", kas ir vēl stiprāka viesuļvētra, atrodas aptuveni 1610 kilometrus uz austrumiem no Hilo, liecina Nacionālā Viesuļvētru centra (NHC) dati.

Gatavojoties vētrām, štata varasiestādes slēgušas visas iestādes, izņemot ārkārtas dienestus. Skolās iekārtotas patversmes.

Iedzīvotājiem steidzot sagādāt ūdens un pārtikas krājumus, vietējos lielveikalos izveidojušās garas rindas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!